Με μια επιχείρηση – εξπρές αστυνομικοί προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου του λιμανιού της Πάτρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών. Η αιφνιδιαστική επιχείρηση – σκούπα της Αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.30 χθες τα ξημερώματα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι τουλάχιστον 400 αστυνομικοί που μετείχαν κύκλωσαν τον χώρο ταυτόχρονα από δύο σημεία.

Στη συνέχεια απομάκρυναν τους αλλοδαπούς που είχαν βρει καταφύγιο στα κτίρια των πρώην εργοστασίων της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου, απέναντι από τη νότια πλευρά του λιμανιού. Η επιχείρηση έγινε με χειρουργική ακρίβεια, το κύριο σκέλος τής εκκένωσης διήρκεσε περίπου μία ώρα, χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και ακολούθησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους επιβίβασαν στα λεωφορεία. Συνολικά απομακρύνθηκαν 611 αλλοδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στην κλειστή δομή της Κορίνθου. Εκεί θα γίνουν η λεπτομερής καταγραφή, ο έλεγχος των εγγράφων και η ταυτοποίηση, όπως και ο διαχωρισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που θα μεταφερθούν στις ειδικές δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οσοι διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας, ενώ όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Τόσο η επικεφαλής της επιχείρησης, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, όσο και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος διαβεβαίωσαν ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Η κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας, από εκατοντάδες αλλοδαπούς που είχαν καταλύσει τους τελευταίους μήνες στον χώρο και διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, είχε γίνει εκρηκτική. Συχνές ήταν οι έφοδοι στο λιμάνι, στην προσπάθεια αλλοδαπών να κρυφτούν παράνομα σε πλοία με προορισμό την Ιταλία. Την κατάσταση δυναμίτιζαν οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών εθνοτήτων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ένοπλη επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία 20χρονου Αφγανού από συμπατριώτη του.