Το κοντράστ ανάμεσα στους εορτασμούς που λάμβαναν χώρα στην Ιερουσαλήμ και τη σφαγή που λάμβανε χώρα στη Γάζα, μόλις 65 χιλιόμετρα πιο πέρα, ήταν σχεδόν σουρεαλιστικό. Τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας που θέλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ιερουσαλήμ βάφτηκαν στο αίμα. Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και οκτώ παιδιά κάτω των 16 χρόνων, έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου γιόρταζε μαζί με τους αμερικανούς απεσταλμένους, τη θυγατέρα του Τραμπ, Ιβάνκα, τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ σε ένα οχυρωμένο παλαιό προξενείο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ιερουσαλήμ –συνέπεια της εμπρηστικής απόφασης που έλαβε στις 6 Δεκεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ηταν η φονικότερη μέρα που έχει ζήσει η Γάζα από το 2014 και την ισραηλινή επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή στον παλαιστινιακό θύλακο των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν στοιβαγμένοι και απομονωμένοι, υπό τη διακυβέρνηση της ισλαμιστικής Χαμάς, σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Τόσο ο Τζάρεντ Κούσνερ στην ομιλία που εκφώνησε στην Ιερουσαλήμ όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του επέμειναν πως η μονομερής αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν συνιστά εμπόδιο για την ειρήνη, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «προσηλωμένες στην επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας». Ο Νετανιάχου, ωστόσο, ακούστηκε περισσότερο θριαμβευτικός και προκλητικός παρά συμφιλιωτικός: «Τι θαυμάσια μέρα!» δήλωσε. «Να θυμάστε αυτήν τη στιγμή! Γράφεται Ιστορία! Πρόεδρε Τραμπ, αναγνωρίζοντας την Ιστορία, γράψατε Ιστορία. Είμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε».

Λίγη ώρα και δεκάδες νεκρούς αργότερα, ο Νετανιάχου απέρριψε κατά το συνήθειό του όλες τις κριτικές που είχε δεχθεί το Ισραήλ για υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και όλες τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ισχυριζόμενος πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδρασαν ευρισκόμενες απλώς σε αυτοάμυνα έναντι της Χαμάς, πως «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της», πως το Ισραήλ «θα συνεχίσει να δρα αποφασιστικά προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και τους πολίτες του». Στη Χαμάς επέρριψε όλες τις ευθύνες και ο Λευκός Οίκος, αποκαλώντας τη βία στη Γάζα «ανατριχιαστική επίθεση προπαγάνδας».

Η νύχτα έπεσε με μια επίφαση ηρεμίας να έχει επανέλθει στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ –και τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θυλάκου να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Η σημερινή μέρα ωστόσο προαγγέλλεται εξίσου δυσοίωνη: οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη Νάκμπα, τον βεβιασμένο εκτοπισμό 700.000 Παλαιστινίων λόγω της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους το 1948. Εχει κηρυχθεί γενική απεργία, προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις, πολλοί φοβούνται νέα αιματοχυσία.