Ο αστικός μύθος (της Θεσσαλονίκης) λέει ότι κάποια στιγμή τον περασμένο Νοέμβριο είχε χτυπήσει το τηλέφωνο του Ραζβάν Λουτσέσκου και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται ότι του είπε: «Είσαι τυχερός που δεν βρίσκω προπονητή».

Το βράδυ της Κυριακής όμως στην Πάολα, και στο γλέντι του ΠΑΟΚ, ο μεγαλομέτοχος αποθέωσε τον ρουμάνο τεχνικό: «Πήρες ακατέργαστο διαμάντι και το έκανες πολύτιμο λίθο. Θέλω αύριο να ξεκινήσεις τη δουλειά για τον νέο ΠΑΟΚ, θα έχεις απεριόριστο μπάτζετ» του είπε και σε ένα βίντεο όπου έδειχνε εικόνες της ομάδας, κάποια στιγμή πρόβαλε και το δώρο που προορίζει ο Ιβάν Σαββίδης για τον Ραζβάν Λουτσέσκου: μια ασπρόμαυρη μπάλα με πολύτιμους λίθους γύρω γύρω.

Πώς όμως άλλαξε άρδην το κλίμα για τον ρουμάνο τεχνικό; Μα, με τη δουλειά του που καθρεφτίστηκε στο γήπεδο, καθώς εκτός από το Κύπελλο, αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ πήρε και τους βαθμούς που χρειαζόταν ουσιαστικά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και δεν ολοκληρώθηκε αυτό με την ΑΕΚ, δεν ήταν στο ελάχιστο ευθύνη του κόουτς και των παικτών, αλλά η διοίκηση έδωσε δικαιώματα με τη μη απομάκρυνση από τα επίσημα ενός οπαδού που είχε ξαναδώσει άσχημα δείγματα και με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο οπλοφορώντας!

«Ναι ήταν λάθος μου, αλλά εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι μπήκαν στο σπίτι μου να βιάσουν τα παιδιά μου. Αν δεν έμπαινα εγώ θα έμπαινε ο κόσμος στο γήπεδο. Για μένα οι παίκτες μας είναι σαν τα παιδιά μου όπως και γενικότερα η ομάδα» απολογήθηκε για το περιστατικό ο Ιβάν Σαββίδης, που ξέρει ότι ο κόουτς έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Κακή αρχή

Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ τότε που υπήρχε η δυσαρέσκεια δεν έπαιζε καλά και είχε έρθει μάλιστα εκείνη η ήττα στην Αθήνα από την ΑΕΚ (1-0), όπου ο Δικέφαλος του Βορρά δεν είχε εκμεταλλευτεί καν την αριθμητική του υπεροχή από το 8ο λεπτό και είχε δεχτεί το γκολ από τον Λιβάγια, με την ΑΕΚ να παίζει με παίκτη λιγότερο, πριν αποκατασταθεί η ισορροπία.

Ο ΠΑΟΚ, όπως και λίγο νωρίτερα στην άλλη ήττα από τον Ολυμπιακό (1-0), έβγαζε τη γνωστή ηττοπάθεια που συνήθως τον έπιανε στην Αθήνα, και όχι μόνο στα ντέρμπι (θυμίζουμε ότι στη Νέα Σμύρνη είχε ισοφαρίσει στο φινάλε σε 2-2). Ο Λουτσέσκου σε εκείνο το παιχνίδι με την ΑΕΚ ανακάτεψε την τράπουλα αλλά δεν του βγήκε τίποτε. Αν συγκρίνει όμως κάποιος την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο, το περασμένο Σάββατο, έξι μήνες ύστερα από εκείνο το ντέρμπι πρωταθλήματος, θα καταλάβει γιατί ο Ιβάν Σαββίδης έσταζε μέλι για τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος κατάφερε με τη δουλειά του, το πείσμα και τον χαρακτήρα του να γυρίσει το χαρτί και να κερδίσει τους παίκτες του, αλλά και τον μεγαλομέτοχο.

Κυριαρχία

Οι συνθήκες για τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Σαββάτου ήταν σαφώς πιο αντίξοες από εκείνο το παιχνίδι πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και είχε ελάχιστο άγχος και ο ΠΑΟΚ ήξερε ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί για να αποδείξει ότι εφέτος ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Μάλιστα αυτό το αίσθημα της αδικίας που βίωναν παίκτες και προπονητής και τα παράπονα περί κλεμμένου πρωταθλήματος, πολλές φορές λειτουργούν ανασταλτικά για την ομάδα που θέλει να αποδείξει πράγματα. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε όμως ποδόσφαιρο κυριαρχίας λίγες μέρες ύστερα από ένα ακόμα εντυπωσιακό πέρασμα από την Αθήνα με το 3-0 επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, στην πιο ευρεία εκτός έδρας νίκη του εκεί.

Η ΑΕΚ έμοιαζε και ήταν εγκλωβισμένη και ο τερματοφύλακας Βασίλης Μπάρκας ήταν εκείνος που την έσωσε από τη συντριβή. Το πιο εντυπωσιακό όμως για τον Δικέφαλο του Βορρά ήταν το γεγονός ότι μετά το χαμένο πέναλτι του Πρίγιοβιτς, ανέβασε ακόμα περισσότερο στροφές και συνέχισε να χάνει κλασικές ευκαιρίες. Ο Σέρβος που ήταν ακίνδυνος –για παράδειγμα –στο ντέρμπι του πρωταθλήματος στο ίδιο γήπεδο τώρα έκανε παπάδες, απλά αστοχούσε στην τελική προσπάθεια μέχρι που αποφάσισε να κάνει ήρωες τους συμπαίκτες του, κερδίζοντας το φάουλ, από το οποίο ήρθε –μέσω Βιεϊρίνια –το πρώτο γκολ και δίνοντας την ασίστ στον Πέλκα για το 2-0 και το «κλείδωμα» του τροπαίου.

Ισως στο καλύτερό του εφετινό παιχνίδι, ο Δικέφαλος του Βορρά είχε πλέον τη σφραγίδα του Ρουμάνου όπως και σε όλο το αγωνιστικό ράλι που έκανε με τις απανωτές νίκες (ρεκόρ συνεχόμενων νικών), την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος και την καλύτερη άμυνα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (τα 13 γκολ που έγιναν βέβαια 19 με τα δύο 0-3 με Ολυμπιακό και ΑΕΚ).

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι δίκαιος και είδε το έργο του Λουτσέσκου βήμα βήμα, τον στήριξε τελικά στα δύσκολα και ο Ρουμάνος τον δικαίωσε και με το παραπάνω, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει τον προπονητή που του ταιριάζει.

«Πιάστηκα κορόιδο» λέει ο Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην εορταστική βραδιά του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου και μεταξύ αυτών που είπε, μίλησε και για προδοσία από «φίλους», εννοώντας φυσικά κυρίως τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, θεωρώντας ότι τον «μαχαίρωσε πισώπλατα».

«Πριν από δύο χρόνια είχα πει πως θα καθαρίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ πως στα 60 μου χρόνια θα έχω μια τέτοια προδοσία με πισώπλατες μαχαιριές. Ζητώ συγγνώμη γιατί πιάστηκα κορόιδο σε τέτοια προδοσία. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή την τιμωρία του, σύμφωνα με την οποία του απαγορεύεται να μπει στο γήπεδο για τρία χρόνια, υπενθύμισε ότι θα επανέλθει την κατάλληλη στιγμή στους αγωνιστικούς χώρους, στη νέα Τούμπα!

«Το νέο γήπεδο της Τούμπας θα φτιαχτεί ό,τι και να γίνει, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος και εκεί θα επανέλθω και εγώ στο γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είπε στα παιδιά του πως αν πάθει κάτι, τότε να βάλουν την καρδιά του μέσα στα θεμέλια της νέας Τούμπας!

Πήρε δε θέση και για τον Παναθηναϊκό, λέγοντας: «Εγώ έσωσα τον Παναθηναϊκό γιατί δεν γίνεται πρωτάθλημα χωρίς μια μεγάλη ομάδα σαν αυτόν».

Είχε και μια προσωπική στιγμή όπου δάκρυσε και αποχώρησε από τη σκηνή – όπου καθόταν δίπλα στην Πάολα – όταν η τραγουδίστρια ερμήνευσε το ποντιακό τραγούδι «Σον Θεό εφτάγω τάμα» που έχει σαφή αναφορά στη μάνα.