Το κίνητρο είναι η πηγή που στερεύει ύστερα από μεγάλες επιτυχίες. Οχι για τη Γιουβέντους, που γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου χωρίς να χαίρει της εκτίμησης που αξίζει.

Εβδομος σερί τίτλος, μοναδικό επίτευγμα για το Καμπιονάτο. Τέταρτο σερί νταμπλ. Είκοσι δύο αγώνες χωρίς να παραβιαστεί η εστία της, εκ των οποίων οι δέκα συνεχόμενοι.

Ναι, η Γιουβέντους παίζει αναχρονιστικό ποδόσφαιρο, βαρετό. Ναι, έχει παίκτες που για τα δεδομένα του αθλήματος είναι γέροι. Αυτή η ομάδα ωστόσο συνεχίζει να κυριαρχεί χρησιμοποιώντας ως κίνητρο τις αντιπαραθέσεις και την κριτική που της ασκείται.

«Οι παίκτες είναι μύθοι, σχεδόν υπεράνθρωποι, θηρία. Αντιπαραθέσεις; Αυτοί που θέλουν να μας υποτιμήσουν μας δίνουν δύναμη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο Τσέχος Πάβελ Νέντβεντ.

Η κατάκτηση του έβδομου τίτλου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου, του κύκλου του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Την Πέμπτη στις 11.30 το πρωί ώρα Ιταλίας ο Μπουφόν θα σταθεί απέναντι στους δημοσιογράφους και πιθανόν να ανακοινώσει το τέλος της τεράστιας καριέρας του.

Ο 40χρονος πορτιέρο, που το μεγαλύτερο παράσημο που θα έχει ως παίκτης της Γιούβε είναι η απόφασή του να ακολουθήσει τη Γηραιά Κυρία το 2006 στη Β’ κατηγορία, στην οποία υποβιβάστηκε λόγω του σκανδάλου Καλτσιόπολι.

Μαζί με τους Τζόρτζιο Κιελίνι, Στέφαν Λιχτστάινερ, Αντρέα Μπαρτσάλι και Κλάουντιο Μαρκίζιο ήταν οι πέντε σωματοφύλακες της Γιούβε στην ιστορική επταετία.

Ο Λιχστάινερ φεύγει επίσης από το Τορίνο με πιθανό προορισμό την Ντόρτμουντ, ενώ αμφίβολο είναι το μέλλον στη Γηραιά Κυρία των Μαρκίζιο και Μπαρτσάλι.

Ο Κιελίνι θα είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών που θα μείνει για να θυμίζει στους νέους παίκτες τα κατορθώματα ενός θρύλου, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν την ίδια ημέρα που εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο.

«Λένε κάθε χρόνο πως το πιο δύσκολο πράγμα είναι να βρεις κίνητρο, όμως πάντα κάποιος καταφέρνει να βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό» δήλωσε ο Κιελίνι, αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε στην ομάδα του.

«Λένε πως είμαστε γέροι και άσχημοι, αλλά εμείς πάντοτε νικάμε. Για την ακρίβεια, κατακτήσαμε κάτι εντυπωσιακό».

Ο Κιελίνι άφησε αιχμές για τη Νάπολι και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη νίκη της στο Τορίνο στις 22 Απριλίου.

Εκείνο το βράδυ 10.000 Ναπολιτάνοι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο τους Παρτενοπέι θεωρώντας σχεδόν βέβαιη την κατάκτηση του τίτλου, αν και η Νάπολι βρισκόταν έναν βαθμό πίσω από τη Γιούβε.

«Κάποιος μίλησε πολύ και πανηγύρισε νωρίς. Στη ζωή πρέπει να σέβεσαι. Και όταν δεν δείχνεις σεβασμό, αντιμετωπίζεις τις συνέπειες. Μείναμε σιωπηλοί όταν έπρεπε και τώρα απολαμβάνουμε τη στιγμή. Ποτέ μην πληγώνεις τον εγωισμό μας, γιατί μας δίνει πάντοτε ενέργεια» είπε ο Κιελίνι και προσυπέγραψαν όλα τα μέλη της Γιούβε.

Ηγέτης της μετά Μπουφόν Γιούβε θα συνεχίσει να είναι ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι: «Εκτός κι αν με απολύσουν» είπε χαριτολογώντας.

Ο ιταλός προπονητής ήταν το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Βενγκέρ στην Αρσεναλ. Οπως είναι για κάθε μεγάλη ομάδα που ορφανεύει η θέση του προπονητή.

Αυτός ωστόσο επιμένει να κρατά την μπαγκέτα στο Τορίνο, παρά την αμφισβήτηση που βίωσε τις πρώτες ημέρες μετά την αντικατάσταση του Αντόνιο Κόντε. Αλλωστε, τώρα μιλούν οι αριθμοί: ο Μαξ Αλέγκρι είναι ο πρώτος προπονητής στο top 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που κατακτά τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ.

«Χολή» από τη Νάπολι

Οι μεγάλοι χαμένοι, η Νάπολι και ο προπονητής της Μαουρίτσιο Σάρι έδειξαν μικροψυχία. Ο Σάρι είπε πως δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα ο καλύτερος αλλά ο ισχυρότερος, αφήνοντας αιχμές για την εύνοια της διαιτησίας προς τη Γιούβε. Πέταξε ακόμα ένα καρφί: «Του χρόνου θα φροντίσω να παίζω χειρότερο ποδόσφαιρο».

Πρόσθεσε πως το πρωτάθλημα χάθηκε στο ξενοδοχείο, όταν οι παίκτες του είδαν την επική ανατροπή και τη νίκη της Γιουβέντους επί της Ιντερ με 3-2.

«Επρεπε να πάμε για ύπνο νωρίτερα. Η ομάδα υπέστη ψυχολογική κατάρρευση».

Ο Τούχελ στον πάγκο της Παρί ΣΖ

Ο Γερμανός Τόμας Τούχελ είναι από χθες ο νέος προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του παριζιάνικου συλλόγου, ο Τούχελ θα υπογράψει διετές συμβόλαιο και επισήμως θα πιάσει δουλειά αρχές Ιουλίου. Στις πρώτες δηλώσεις του ως προπονητής της Παρί, ο Τούχελ είπε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι φίλοι της ομάδας: «Θα κάνω τα πάντα για να πετύχει η Παρί, ιδιαίτερα στις διεθνείς διοργανώσεις. Η προοπτική της ομάδας είναι τρομερή».