Σε πρώτη φάση από την Πειραιώς διέρρευσε πως δεν σκοπεύουν να δώσουν το παρών στη συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη το μεσημέρι. Η αιτιολογία πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρνηση ήταν «μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στη σαφή μας πρόταση για τη χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση ή συνάντηση, όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους».

Αυτό συνέβη τη Δευτέρα. Την Τρίτη, ωστόσο, πηγές της ΝΔ δεν απέκλειαν να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού και να πάει τελικά στη συνάντηση ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Μάκης Βορίδης. Τόνιζαν, βέβαια, πως ακόμη κι αν γίνει αυτό θα είναι προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημα της ΝΔ μαζί με την κατάτμηση των περιφερειών να θεσμοθετηθεί και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ειρήσθω εν παρόδω, από την Πειραιώς εξηγούσαν πως είναι αρνητικοί στα περί επιστολικής ψήφου επειδή το εν λόγω εγχείρημα είναι δύσκολο και χρονοβόρο στην προετοιμασία και την εφαρμογή του. Προϋποθέτει, έλεγαν, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα και να ψηφίσουν πριν τις εθνικές εκλογές, ώστε να ανοιχτούν τα ψηφοδέλτια τους μαζί με εκείνα των καλπών της εθνικής επικράτειας. Παράλληλα, επεσήμαιναν πως υπάρχει και ζήτημα με το αδιάβλητο της διαδικασίας σε αυτή τη μέθοδο, εξ’ ού και πολύ λίγες χώρες την έχουν υιοθετήσει.