Αναγνώρισα αμέσως τον Pierre Hermé, αν και ήταν ντυμένος με μπλε βερμούδα, ασορτί Τ-shirt και χειροποίητες σαγιονάρες σε σοκολά χρώμα του οίκου Hermès. Ο Νο 1 pastry chef στον κόσμο έκανε μια ανέμελη, απογευματινή βόλτα στο κλασικό GB Corner της Μεγάλης Βρεταννίας το απόγευμα της Κυριακής. Στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης πριν από τη… μεγάλη μάχη με «φόντο» βουνά από σοκολάτα, σαντιγί, κρέμες, βανίλιες, φράουλες και τόσα άλλα πολυαγαπημένα υλικά που μας ταξιδεύουν σε υπέροχες, γλυκές διαδρομές. Ο Pierre Hermé –μαζί με τη σύζυγό του και άλλους διάσημους συναδέλφους του –βρίσκεται για λίγα 24ωρα στην Αθήνα για το Relais Desserts, έναν θεσμό ο οποίος πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου.

Τον θεσμό έχουν δημιουργήσει 100 από τους πλέον διάσημους pastry chefs. Οι 65 από αυτούς ζουν και εργάζονται στη Γαλλία. Οι pastry chefs λοιπόν ταξιδεύουν και «τσεκάρουν» τους χώρους που τους «ανήκουν». Το GB Corner Gifts & Flavors αποτελεί εδώ και λίγα χρόνια αγαπημένο διεθνή προορισμό, αφού ο διάσημος συνάδελφός τους Arnaud Larher έχει βάλει την υπογραφή του σε καταπληκτικές μαύρες και λευκές σοκολάτες οι οποίες «κρύβονται» μέσα σε πολύτιμα πορτοκαλί κουτιά. Ο Larher έρχεται μάλιστα πολύ συχνά στην Αθήνα για να «χαρίσει» τις οδηγίες και συμβουλές του στην έμπειρη ομάδα που δημιουργεί (πάνω σε δικές του ιδέες) τα γλυκά τα οποία σερβίρονται στο ιστορικό ξενοδοχείο.

Κουβαλάς μαζί σου τη… σοκολατίνα!

Το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο μετά τις 4 και ενώ στην Πλατεία Συντάγματος γινόταν ένας χαμός από αυτοκίνητα, διαμαρτυρίες και αγανακτισμένο κόσμο λόγω της απεργίας του μετρό, οι λίγοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι χάθηκαν σε έναν μαγικό κόσμο από γλυκά συστατικά! Ο καθένας από τους προσκεκλημένους pastry chefs ετοίμασε το δικό του γλυκό το οποίο ονομάζεται «gâteau de voyage», δηλαδή μια γλυκιά δημιουργία που κάποιος μπορεί εύκολα να πάρει («ταξιδέψει») μαζί του. Οι καλεσμένοι γύρω από έναν «ειδικό μπουφέ» δοκίμαζαν τις ευφάνταστες δημιουργίες των ξένων pastry chefs. Η ιδέα της άφιξης των pastry chefs και του συγκεκριμένου gathering ανήκει στον διευθυντή της Μεγάλης Βρεταννίας Γρηγόρη Λιασίδη. Την οργάνωση έκανε, όπως πάντα, η Χριστίνα Παπαθανασίου.

Αρκετά πιο μακριά, στους τεράστιους, πολυτελείς χώρους του Tatoi Club, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ABY, πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας (για τη στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών των κρατικών νοσοκομείων) μεσημεριανό γεύμα με θέμα «Μητέρα, Γυναίκα, Επαγγελματίας».
Πρόσκληση στο Κολωνάκι

Εκείνος είναι Βραζιλιάνος. Εκείνη Ολλανδέζα. Δύο νέοι, διάσημοι, ταλαντούχοι σχεδιαστές κοσμημάτων. Με ένα «ιδιαίτερο» στυλ το οποίο τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ο Fernando Jorge και η Bibi Van der Velden έφθασαν πριν από λίγα μόλις 24ωρα στην Αθήνα. Τελικός προορισμός, το κομψό κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή στο Κολωνάκι. Η κυρία Μακρή, ύστερα από μια εντυπωσιακή

διεθνή επαγγελματική διαδρομή η οποία συνεχίζεται με επιτυχία, φιλοξενεί στο κατάστημα με τις δικές της αγαπημένες συλλογές κοσμημάτων και αυτές νέων σχεδιαστών. Στο κάλεσμα της Ιλεάνας στον προσωπικό της χώρο, ο Fernando παρουσίασε τη δική του κολεξιόν. Μια συλλογή με clean lines και unique «κοψίματα». Η Bibi μας έδειξε τα δικά της, πασίγνωστα διεθνώς μπιζού, εμπνευσμένα από το Σύμπαν, τους γαλαξίες, τη θάλασσα, το ζωικό βασίλειο. Η γοητευτική Ολλανδέζα είχε επιλέξει για τη μικρή δεξίωση στον χώρο της Ιλεάνας μακρύ λευκό και μαύρο σύνολο με χρυσές λεπτομέρειες της συλλογής Zeus+Dione των Μαρέβας Μητσοτάκη – Δήμητρας Κολοτούρα. Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν εκεί, όπως και ο Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ.