Στην Πειραιώς χρειάστηκαν περίπου μισή ώρα από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπουργική πρόσκληση σε «συνάντηση εργασίας» για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να απαντήσουν πως δεν σκοπεύουν να δώσουν το «παρών» στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη το μεσημέρι.

Γιατί; Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, «μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στη σαφή μας πρόταση για τη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση ή συνάντηση, όπως αυτή την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους».

Αυτή τους η άρνηση, ωστόσο, διευκρινίζουν πως δεν σημαίνει ότι τάσσονται κατά της κατάτμησης της Β’ Αθηνών. «Το ακριβώς αντίθετο» επισημαίνουν. Εξού και θυμίζουν πως έχουν ήδη προτείνει κάτι τέτοιο από το 2016, αλλά και ότι σκοπεύουν άμεσα να επαναφέρουν τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή ύστερα από κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Για τους λάτρεις των λεπτομερειών, το κόμμα είχε εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση, πριν γίνει γνωστή η πρόσκληση Σκουρλέτη, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για όσα προτείνουν. Οι γαλάζιοι, μάλιστα, πιστεύουν πως έχουν αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εν λόγω θέμα χάρη στην πρόβλεψη για τους αποδήμους. Ως απάντηση σε όσα ειπώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού δε, αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, πως ο Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να προωθήσει την πρότασή τους, που την έχουν καταθέσει ήδη δυο φορές, «το συντομότερο δυνατό θεωρώντας την αυτονόητη». Στη νεοδημοκρατική ανάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει τη συζήτηση για την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επειδή δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορούσε να αιτιολογήσει μια τέτοια άρνηση. Παρότι κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζουν πως εξίσου δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχόταν τη θεσμοθέτησή της. Οσοι ανήκουν στη δεύτερη εσωκομματική σχολή σκέψης υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη μερίδα αυτών των ψηφοφόρων είναι εκείνοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και προκάλεσαν το περίφημο brain drain. Οπότε πρόκειται για μια εκλογική δεξαμενή πιο ανοιχτή στα μηνύματα περί μεταρρυθμίσεων που εκπέμπει η ΝΔ, παρά στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, λένε, το έχουν αντιληφθεί και στην Κουμουνδούρου.