Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της παραλίας Αμμουδάρα στην Κρήτη, Έλληνες και ξένοι γλύπτες ετοιμάζονται να «υψώσουν» εντυπωσιακά έργα από άμμο, ύψους ακόμα και τριών μέτρων, προκειμένου να στείλουν το δικό τους (δημιουργικό) μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο (Sand Sculpture Festival) επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμμουδάρα Μαλεβιζίου, από την 1η έως τις 20 Ιουνίου.

Εκείνες τις ημέρες, οι έξι γλύπτες θα φτιάχνουν τα έργα τους σε προστατευμένο χώρο στην μεγάλη πλαζ, αλλά ενώπιον των λουόμενων οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν όλα τα στάδια δημιουργίας των έργων και να ενημερώνονται για τις ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες. «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες» είναι το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ.

Ένα χταπόδι που σφίγγει στα πλοκάμια του πλαστικά μπουκάλια, μια γοργόνα που αναδύεται από το βυθό παρασέρνοντας ελαστικά αυτοκινήτων, ένας βαρκάρης που ψαρεύει σκουπίδια εμφανίστηκαν (μεταξύ άλλων έργων) πέρυσι. Και τις δύο χρονιές (2016 και 2017) το φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του δήμου Μαλεβιζίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ενώ υπεύθυνοι της διοργάνωσης ήταν ο σύλλογος γυναικών του δήμου Μαλεβιζίου «Η Μέλισσα» σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση.