Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου πανάξια το Κύπελλο, ισοπεδώνοντας την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Παίζοντας όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο και δείχνοντας από την αρχή ώς το τέλος του ματς νοοτροπία νικητή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν άφησε σε κανένα σημείο του αγώνα περιθώρια στην Ενωση που επί της ουσίας δεν εμφανίστηκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Ασπρόμαυροι είχαν τον απόλυτο έλεγχο και δικαιωματικά ξέσπασαν σε έξαλλα πανηγύρια με το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή Μπορμπαλάν. Φτάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κατάκτηση του Κυπέλλου και διασκεδάζοντας έτσι σε έναν βαθμό τις εντυπώσεις από την απώλεια του πρωταθλήματος –το οποίο είχε πανηγυρίσει η ΑΕΚ μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το βράδυ του Σαββάτου ωστόσο το παιχνίδι και συνάμα ο τίτλος δεν μπορούσαν να έχουν άλλη κατάληξη. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ανώτερος της Ενωσης, η οποία, αν δεν είχε σε εξαιρετική μέρα τον Μπάρκα, θα μπορούσε να βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ απέκρουσε πέναλτι του Πρίγιοβιτς, είπε άλλη μια φορά «όχι» στον φορ του ΠΑΟΚ όταν βρέθηκε απέναντί του, ενώ είχε μια πολύ καλή αντίδραση και στην προσπάθεια του Μπίσεσβαρ. Κρατώντας ουσιαστικά… μόνος του τους Κιτρινόμαυρους στο ματς. Τουλάχιστον μέχρι τη φάση του 65′.

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια δεν είχε απάντηση από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, που είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αυτό το γκολ έδωσε στον ΠΑΟΚ επιπλέον ώθηση που ανέβασε κι άλλο στροφές, «κλειδώνοντας» τελικά το τρόπαιο λίγο πριν από το φινάλε με το γκολ του Πέλκα, χάρη στο οποίο διαμορφώθηκε και το τελικό 2-0.

Το ματς είχε γκολ, φάσεις, ένταση, δύο αποβολές (Μαουρίτσιο, Βράνιες) και έναν μεγάλο νικητή, τον οποίο αναγνώρισε καθολικά η ΑΕΚ, με τους παίκτες της να χειροκροτούν με τη λήξη του αγώνα τους κυπελλούχους και τον Δημήτρη Μελισσανίδη να κάνει λόγο στις δηλώσεις του για ένα Κύπελλο το οποίο κατέκτησε εκείνος που το ήθελε περισσότερο και το άξιζε.

Ευθύνες

Ηταν σαφές πως η ΑΕΚ παρουσιάστηκε στον τελικό «άδεια» ψυχολογικά. Και ίσως με μια έλλειψη δυνάμεων. Ωστόσο τα παραπάνω δεν ήταν τα μοναδικά ζητήματα που υπήρχαν στον τρόπο παιχνιδιού της Ενωσης. Οι επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ δεν τον δικαίωσαν και ο ισπανός τεχνικός φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του.

Ο Χιμένεθ έδωσε φανέλα βασικού στον φανερά ανέτοιμο Μάνταλο, αφού ήταν ξεκάθαρο πως ο αρχηγός της ΑΕΚ δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Εβγαζε φόβο στο παιχνίδι του που έμοιαζε μάλλον λογικός, αν αναλογιστούμε το διάστημα της απουσίας του.

Πέρα από αυτή την επιλογή όμως, εκτός λογικής έδειχνε και ο παραγκωνισμός του Χριστοδουλόπουλου, για να βρεθεί στο αρχικό σχήμα ο αρνητικός Μπακασέτας. Οπως επίσης και η χρησιμοποίηση του Χουλτ, που απογοήτευσε. Ο Λόπες μάλιστα δεν ήταν καν στον πάγκο, αφού ο Χιμένεθ τον άφησε τελευταία στιγμή εκτός αποστολής.

Ολα αυτά συνέβαλαν στο να φτάσουμε στο… Βατερλώ της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, αφού η Ενωση πραγματοποίησε πιθανότατα τη χειρότερη φετινή εμφάνισή της –δείχνοντας κατώτερη των περιστάσεων και χάνοντας με κάτω τα χέρια το Κύπελλο. Μοναδικοί διασωθέντες από το κιτρινόμαυρο ναυάγιο ο Βασίλης Μπάρκας και ο Σέρχιο Αραούχο, που έφτασε δύο φορές κοντά στο να σκοράρει, όμως και στις δύο περιπτώσεις τα σουτ που επιχείρησε δεν βρήκαν τον στόχο.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53′ λ.τρ. Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (66′ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73′ Γιακουμάκης), Αραούχο, Λιβάγια.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Βιεϊρίνια (82′ Μαλεζάς), Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα Κάμπος (51′ Μακ), Μπίσεσβαρ (75′ Σάκχοφ), Πέλκας, Πρίγιοβιτς.

Ενταση στους πάγκους

Οι στιγμές έντασης στον τελικό δεν ήταν μόνο στις εξέδρες, αφού υπήρξαν γεγονότα που άναψαν τα αίματα και στον αγωνιστικό χώρο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από το φινάλε της αναμέτρησης, Μανόλο Χιμένεθ και Ραζβάν Λουτσέσκου είχαν μια έντονη λογομαχία έπειτα από κάποιες ενέργειες του ρουμάνου τεχνικού προς τον πάγκο της ΑΕΚ. Καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν από την Ενωση, ο προπονητής του ΠΑΟΚ έκανε άσεμνες χειρονομίες αμέσως μετά το γκολ του Πέλκα.

Ωστόσο ένταση υπήρξε και μεταξύ των ποδοσφαιριστών, με τους Μπακάκη και Μπακασέτα να επιτίθενται στον Βαρέλα. Χρεώνοντας στον παίκτη του ΠΑΟΚ προκλητική συμπεριφορά μετά τα γκολ της ομάδας του. Το θετικό είναι πάντως ότι τα παραπάνω συμβάντα έμειναν σε αυτό το επίπεδο και η κατάσταση δεν ξέφυγε περισσότερο. Με τον τελικό να ολοκληρώνεται… ομαλά.

«Αδειασαν» οι Κιτρινόμαυροι

Μόνο μία ομάδα εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ το Σάββατο, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ έκανε πλάκα στην άδεια ψυχολογικά ΑΕΚ, κερδίζοντάς τη «μόνο» με 2-0.