Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για τους κολυμβητικούς αγώνες «Τζελάτεια 2018», ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), ως διοργανωτής των αγώνων, σε επιστολή του με ημερομηνία 11/5/2018, διαμαρτύρεται εντόνως για τη λέξη «φιάσκο», υποστηρίζοντας ότι το σχετικό δημοσίευμα «περιέχει συκοφαντικούς και προσβλητικούς ισχυρισμούς για τον Όμιλο».

Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΝΟΒ, στην επιστολή τους αναφέρουν:

«…Το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, γιατί οι αγώνες Τζελάτεια 2018, στους οποίους συμμετείχαν 700 αθλητές και 50 σωματεία, γνώρισαν τεράστια επιτυχία και ο Όμιλος μας δέχθηκε συγχαρητήρια από όλα ανεξαιρέτως τα συμμετέχοντα σωματεία για την άψογη διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων.

Ο ΝΟΒ, ως γνωστό, είναι από τα κορυφαία ναυταθλητικά σωματεία της χώρας. Οι κολυμβητικοί αγώνες Τζελάτεια, που διοργανώνει κάθε έτος, έχουν καθιερωθεί ως θεσμός εδώ και πενήντα χρόνια, διεξαγομένων των αγώνων με απόλυτη επιτυχία και δεν είναι επιτρεπτό να στιγματίζεται ο θεσμός κατά τρόπο ανεύθυνο από κάποιους.

Οι αγώνες που διοργανώσαμε διεξήχθησαν με την έγκριση και την εποπτεία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ). Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, προφανώς, αγνοεί ότι ο Όμιλος μας, όπως και κάθε άλλο σωματείο που διοργανώνει διασυλλογικούς αγώνες, βάσει των σχετικών προκηρύξεων της ΚΟΕ, έχει ως έργο και υποχρέωση μόνο την προετοιμασία και το συντονισμό των αγώνων. Όμως, η ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων και η τήρηση των ισχυόντων κανονισμών ανήκει αποκλειστικά στους οριζόμενους από την ΚΟΕ “άρχοντες αγώνων” (αλυτάρχη, κριτές, χρονομέτρες, γραμματείς αγώνων), χωρίς δυνατότητα ανάμειξης στο έργο τους του Ομίλου μας. Ωστόσο, ο συνεργάτης σας, δρώντας κατά ανεύθυνο τρόπο, ενέπλεξε τον Όμιλο μας κατονομάζοντας τους υπευθύνους μας ως τοποθετήσαντες “σε προνομιακές σειρές εκκίνησης” κάποιους αθλητές και ως συμπράξαντες σε παραβίαση των κανονισμών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κανονισμό και την προκήρυξη κολυμβητικών αγώνων της ΚΟΕ, σε περίπτωση παράβασης του σχετικού κανονισμού (λ.χ αντικανονικής συμμετοχής αθλητή), το θιγόμενο σωματείο έχει το δικαίωμα να υποβάλει σχετική ένσταση και να κριθεί η βασιμότητα ή μη αυτή. Όπως ενημερωθήκαμε από τους αλυτάρχες των αγώνων, ουδεμία ένσταση υποβλήθηκε στους αγώνες από κάποιο σωματείο για οποιοδήποτε λόγο, αλλά ούτε παράβαση κανονισμών υπέπεσε στην αντίληψή τους.

Είναι ανεπίτρεπτο λοιπόν να γίνεται αναφορά σε φιάσκο (συνολική αποτυχία) των αγώνων από κάποιον, που, κατ’ αυτόν, υπήρξε παράβαση κανονισμού στους αγώνες, χωρίς να υπάρχει επίσημο στοιχείο περί αυτού και χωρίς να έχει υπάρξει η διαδικασία της ένστασης προς αποκατάσταση του θιγομένου…

Τέλος, ζητούμε την άμεση διαγραφή του δημοσιεύματος που φιλοξενήσατε στον ιστότοπό σας και την άμεση ανάρτηση του παρόντος εγγράφου μας, προκειμένου να υπάρξει μερική αποκατάσταση του Ομίλου μας, άλλως σας δηλώνουμε ότι ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, προς προάσπιση της φήμης και των συμφερόντων του, επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε δικαιώματος του εναντίον σας».

Η απάντηση του συντάκτη:

Ο υπογράφων το ρεπορτάζ για τα «Τζελάτεια 2018», παρακολούθησε και τις δύο ημέρες των αγώνων (Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου 2018) των προαγωνιστικών κατηγοριών (έως 12 χρονών) από τις εξέδρες του κολυμβητηρίου της Βουλιαγμένης, συνομιλώντας με γονείς αθλητών, προπονητές, εφόρους, ακόμα και με παριστάμενα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής της ΚΟΕ. Το ρεπορτάζ αφορούσε αποκλειστικά τους αγώνες της προαγωνιστικής κατηγορίας και όχι των αγωνιστικών κατηγοριών.

Στο ρεπορτάζ, ευθύς εξ αρχής, γίνεται σαφής αναφορά στις ευθύνες του αλυτάρχη των αγώνων, Δημήτρη Παπαρσένου, που επέτρεψε -παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κριτών- την κατ΄ εξαίρεση χρησιμοποίηση «αγωνιστικών μαγιό», των αποκαλούμενων «καρχαριών», από τους αθλητές της προαγωνιστικής ομάδας μόνο του κυπριακού σωματείου «Μέσα Γειτονιά», οι οποίοι συμμετείχαν σε εγχώρια διοργάνωση και όχι σε διεθνείς αγώνες. Υπενθυμίζεται, ότι η χρήση των συγκεκριμένων μαγιό, με απόφαση της ΚΟΕ που έχει ληφθεί το Νοέμβριο του 2009 και εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 2010, δεν επιτρέπεται στις εγχώριες διοργανώσεις των προαγωνιστικών κατηγοριών, ενώ οι αθλητές που παραβαίνουν τους κανονισμούς «ακυρώνονται».

Προκαλεί έκπληξη η στάση των υπευθύνων του ΝΟΒ που σε ολόκληρη επιστολή δύο σελίδων δεν αναφέρονται καθόλου στο γεγονός αυτό, αλλά «φορτώνουν» εμμέσως την ευθύνη για τη χρήση των «καρχαριών» μόνο από τους Κύπριους αθλητές, εξολοκλήρου στην ΚΟΕ.

Κι αυτό, όταν η πρόσκληση του κυπριακού σωματείου να λάβει μέρος στα «Τζελάτεια 2018» δεν έγινε από την ΚΟΕ, αλλά από το ΝΟΒ. Σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας, οι διοργανωτές των αγώνων (ΝΟΒ), όταν προσκάλεσαν το κυπριακό σωματείο να λάβει μέρος στα «Τζελάτεια 2018», όφειλαν να καταστήσουν σαφές στους υπευθύνους του, ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η χρήση «αγωνιστικών μαγιό» στις ηλικίες μέχρι και 12 ετών. Άραγε συνέβη κάτι τέτοιο; Στην περίπτωση δε που οι υπεύθυνοι του σωματείου «Μέσα Γειτονιά» ήταν ενήμεροι γι αυτό, αλλά επέμεναν στην αντικανονική χρήση των συγκεκριμένων μαγιό από τους αθλητές τους, θα έπρεπε για λόγους ισότητας οι Κύπριοι αθλητές, να τεθούν εκτός συναγωνισμού και μεταλίων. Άλλωστε, ακόμα και η τοποθέτησή τους στις σειρές κολύμβησης θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της ΚΟΕ για τους «αχρονομέτρητους αθλητές», δεδομένου ότι οι χρόνοι των Κυπρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την ένταξή τους στις σειρές, επιτεύχθηκαν στην Κύπρο με τη χρήση «αγωνιστικών μαγιό».

Το αθλητικό ιδεώδες που θα πρέπει να διδάσκεται στους μικρούς αθλητές και να διαφυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού», δεν επιτρέπει ανισότητες. Αντιθέτως, απαιτεί την καλλιέργεια των οικουμενικών αξιών του αθλητισμού από όλους, είτε πρόκειται για την πολιτεία, είτε για ομοσπονδίες, είτε για ιδιωτικά σωματεία.

Τέλος, η υπόδειξη για την «άμεση διαγραφή του δημοσιεύματος που φιλοξενήσατε στον ιστότοπό σας», δείχνει ότι ορισμένοι παράγοντες έχουν συνηθίσει να δέχονται μόνο συγχαρητήρια…