Με επανεκκίνηση του πυρηνικού εμπλουτισμού σε «βιομηχανική κλίμακα», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία, απειλεί το Ιράν, όπως αναφέρει το Jewish Telegraphic Agency.

Με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να σώσει την πυρηνική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων με τα ευρωπαϊκά έθνη. Την ίδια στιγμή, όμως, η χώρα θα προετοιμαστεί να ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό της πρόγραμμα, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχόλια του Ζαρίφ αποκλίνουν από την ιρανική επίσημη γραμμή, η οποία είναι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει επιδιώξει ποτέ πυρηνικές επιθετικές ικανότητες. Ωστόσο, ο εμπλουτισμός του ουρανίου αποτελεί «δρόμο» για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διαδήλωσης από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη συμφωνία την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη συμφωνία το 2015 με αντάλλαγμα ότι το Ιράν συμφώνησε να μειώσει μεγάλο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία ήταν ένα σοβαρό πλήγμα. Μιλώντας στο συνέδριο της Καθολικής Ημέρας στο την Παρασκευή, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία, δεδομένου ότι «μια τεράστια οικονομική δύναμη αποχώρησε».

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο σε αυτό», είπε. »Θα πρέπει να το συζητήσουμε με το Ιράν».

Ο Τράμπ δικαιολογώντας την απόφαση του είπε πως το Ιράν δεν τηρούσε τη συμφωνία, παραθέτοντας ιρανικά έγγραφα όπου το Ισραήλ δήλωσε ότι έκλεψε από το Ιράν νωρίτερα αυτό το έτος. Τα έγγραφα περιέχουν σχέδια που προηγήθηκαν της συμφωνίας για πυρηνικά όπλα, είπε το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη… βράζει όχι μόνο λόγω της κίνησης του Τραμπ, αλλά και από τα μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον Ιρανών στόχων στη Συρία, ως απάντηση σε αυτό που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ήταν μια ιρανική επίθεση πυραύλων στο στα βουνά Γκολάν.