Tα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνομιλούν ανά δύο τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να εμποδίσουν την κατάρρευση της εύθραυστης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν, Μέι συζητούν κατ’ αρχήν για το πώς μπορεί να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικά του Ιράν χωρίς τις ΗΠΑ που αποχώρησαν. Μια αποχώρηση που προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων και έφερε στα πρόθυρα του πολέμου το Ισραήλ με το Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επαναφέρει βαριές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης και την ίδια στιγμή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα που θα μπλοκάρουν τις κυρώσεις προς το Ιράν. Την Τρίτη η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και να λάβουν κοινή απόφαση για τα περαιτέρω. Κατόπιν, η Μογκερίνι και οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν με τον ιρανό ομόλογό τους Τζαβάντ Ζαρίφ. Μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Ζαρίφ θα βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Κρεμλίνο.

Εκτός από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης της χώρας με το Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, με τους αναλυτές να πιστεύουν πως ο αυξανόμενος αριθμός ισραηλινών βομβαρδισμών στο συριακό έδαφος μπορεί να σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή που μπορεί να οδηγήσει σε άλλον έναν περιφερειακό πόλεμο.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να ηρεμούν, καθώς πέρα από την πολιτική του Ισραήλ που βασίζεται κυρίως στη σκληρή στάση του Τράμπ υπάρχει αναταραχή και στο εσωτερικό του Ιράν. Οι σκληροπυρηνικοί μουλάδες, που δεν χάθηκαν με τη συμφωνία που είχε κλείσει ο πρόεδρος Ροχανί, βρίσκουν τώρα ευκαιρία να ξεσπαθώσουν. Ενας από τους σημαντικότερους σε επιρροή, ο Αχμάντ Χαταμί δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν το θεοκρατικό καθεστώς, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα του δεν πρέπει να εμπιστευθεί τις ευρωπαϊκές χώρες που συνυπέγραψαν την συμφωνία.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις εμπορικές συμφωνίες προκειμένου να αντισταθμισθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανέφερε πως οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν «θα οδηγήσουν σε εντάσεις και αβεβαιότητα, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο πολιτικής φύσεως αλλά και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις 120 εταιρείες της που δραστηριοποιούνται στο Ιράν να συνεχίσουν να το κάνουν. Προειδοποίησε δε, όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το θέμα του Ιράν, ότι «πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε σπιράλ κλιμάκωσης».

Στο γεωπολιτικό παιχνίδι παίρνουν μέρος και οι Κινέζοι, με την κρατική εταιρεία ενέργειας CNPC να ανακοινώνει πως είναι έτοιμη να πάρει το μερίδιο της Total στον ιρανικό αγωγό φυσικού αερίου South Pars εάν η γαλλική εταιρία αποφασίσει να εγκαταλείψει μετά τις αμερικανικές κυρώσεις. Παρότι οι νέες κυρώσεις θα είναι μόνο από τις ΗΠΑ, πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ιαπωνική Inpex, φαίνεται να υποκύπτουν στην πίεση της Ουάσιγκτον και να εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους στο Ιράν.

Μία ακόμη όμως εξέλιξη προβληματίζει τους αναλυτές. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν συζητά πλέον με τη συριακή κυβέρνηση για την παροχή πυραύλων S-300 εδάφους-αέρος και δεν πιστεύει ότι η Δαμασκός χρειάζεται αυτά τα όπλα. Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει πως θα δώσει S-300 στον Ασαντ.