Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ θεωρεί ότι «ήλθε ο καιρός η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κυριαρχία» για να αμυνθεί κατά των κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εφαρμόσουν κατά ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Μαζί με όλους τους ευρωπαίους συμμάχους, συζητούμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουμε διαφορετικές ρυθμίσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν, αλλά «πρέπει να εργασθούμε από κοινού για να υπερασπισθούμε την οικονομική μας κυριαρχία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο γάλλος υπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον ολλανδό ομόλογό του.

«Στο τέλος του Μαΐου θα συναντηθώ με τον βρετανό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και οι τρεις θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να απαντήσουμε στις αμερικανικές αποφάσεις περί εξωεδαφικότητας», είπε.

Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται «τρεις συγκεκριμένες προτάσεις».

«Η πρώτη πηγάζει από μία ρύθμιση του 1996, έναν ευρωπαϊκό κανόνα που επιτρέπει την καταδίκη των εξωεδαφικών κυρώσεων», εξήγησε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ο ευρωπαϊκός αυτός κανόνας θεσπίσθηκε για την παράκαμψη του εμπάργκο κατά της Κούβας και επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα δικαστήρια να μην υπόκεινται σε ρυθμίσεις περί κυρώσεων που θεσπίζονται από τρίτες χώρες. Προβλέπει ότι καμία απόφαση που λαμβάνεται από ξένα δικαστήρια με βάση τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί.

«Θέλουμε να ενισχύουμε αυτόν κανόνα και να εντάξουμε σε αυτόν τις τελευταίες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ.

«Το δεύτερο πεδίο εργασίας είναι αυτό της ευρωπαϊκής οικονομικής ανεξαρτησίας: τι κάνουμε για να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με τα οικονομικά εργαλεία που της επιτρέπουν να είναι ανεξάρτητη απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες;».

Τέλος ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μίας υπηρεσίας ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπει στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ξένων εταιρειών που δεν τηρούν τις αμερικανικές αποφάσεις, να τις καταδικάζει και να κινείται δικαστικά εναντίον τους». «Για ποιον λόγο να μην εφοδιάσουμε την Ευρώπη με την αντίστοιχη υπηρεσία που θα έχει την ικανότητα να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των ξένων επιχειρήσεων και να επαληθεύει εάν τηρούν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις;», κατέληξε.

Ο Μπρουνό Λε Μερ διευκρίνισε ότι είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν για να του ζητήσει «είτε εξαιρέσεις, είτε μεγαλύτερες προθεσμίες» για τις γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, χωρίς να έχει «και πολλές αυταπάτες για την αμερικανική απάντηση».

Λεντριάν: Απαράδεκτες οι κυρώσεις σε εταρείες

Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Λέμε στους Αμερικανούς ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν αφορούν εκείνους. Αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι επιβάλλουν κυρώσεις (σε εταιρείες) εκτός της δικής τους δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.

«Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες» να συναφθεί, είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι θα «κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών (τους)» και σκοπεύουν να διεξαγάγουν «διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τετάρτη η προεδρία της Γαλλίας.

Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αφορούν εξαιρέσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Ιράν.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων. Αυτό προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.