Το περασμένο καλοκαίρι, ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προϊδεάσει για το υβριδικό Μνημόνιο, το οποίο σχεδιάζεται για την επόμενη μέρα της λήξης του τρίτου προγράμματος του ESM. Σιγά σιγά, παίρνει σάρκα και οστά.
Το επόμενο βήμα είναι η υβριδική γραμμή πίστωσης, μια παραλλαγή της προληπτικής γραμμής για την οποία φέρονται να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι και οι δύο θεσμοί επισήμως δηλώνουν πως το σχετικό αίτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η γραμμή αυτή θα συνδέεται με κάποιο είδος λογαριασμού. Η αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του waiver, της κατ" εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων κατώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για φθηνή χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ένα πιθανό «αντάρτικο» της ελληνικής κυβέρνησης, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας προβάλλει μάλιστα και ως ενδεχόμενος καταλύτης εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, αρχίζει να μορφοποιείται και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την επόμενη μέρα. Οι τέσσερις τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα συνοδεύονται από αυστηρή αιρεσιμότητα για τη σταδιακή ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και εάν δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στον έλεγχο και στην υπόδειξη μέτρων διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.