Σε λευκό καμβά. Με την επιθυμία της δημιουργίας από την αρχή. Και κάπως έτσι αυτονόητα προκύπτουν ευκαιρίες. Αρκεί βεβαίως κάποιος να δείξει και να αποδείξει ότι μπορεί να τις αρπάξει. Ο Πέδρο Μαρτίνς το ξεκαθάρισε. Είναι διατεθειμένος να δώσει το δικαίωμα –μεταξύ άλλων –σε μια επίλεκτη ομάδα νέων να διεκδικήσει και εκείνη τον χώρο της στο επόμενο ρόστερ του Ολυμπιακού. Στην παρουσίαση της Τρίτης, ο Πορτογάλος έβαλε στην κουβέντα πέντε διαφορετικά ονόματα. Τέσσερις δανεικούς και έναν καινούργιο. Πέντε έλληνες ποδοσφαιριστές που προφανώς κατάλαβαν ότι βρίσκονται ίσως μπροστά από το σημαντικότερο καλοκαίρι της καριέρας τους.

Κοινός προορισμός

Μανώλης Σιώπης, Μανώλης Σάλιακας, Γιώργος Μανθάτης, Κωνσταντίνος Τσιμίκας και Δημήτρης Μάνος. Απαντες θα είναι παρόντες στο ραντεβού της 15ης Ιουνίου. Στην πρώτη τού νέου Ολυμπιακού στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Επόμενος στόχος; Να κρατήσουν στα χέρια τους τις απαραίτητες κάρτες επιβίβασης για την πτήση που ακολουθεί δέκα ημέρες μετά. Το ταξίδι με τελικό προορισμό το Ζέεφελντ. «Ολα τα δάχτυλα δεν είναι… ίδια» λέει ο λαός, και στην προκειμένη περίπτωση η φράση μοιάζει να ταιριάζει γάντι. Το γιατί, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας διαβάζοντας τη συνέχεια… Την εξιστόρηση της φετινής διαδρομής αυτών των πέντε παιδιών. Ο Σάλιακας και ο Μάνος στην Κρήτη αλλά και στη Football League. Ο Σιώπης και ο Μανθάτης στη Σούπερ Λίγκα και στη μεσαία ταχύτητα. Ο Τσιμίκας στην Ολλανδία. Πέντε εντελώς διαφορετικές ιστορίες που με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο καταλήγουν όλες στον ίδιο προορισμό. Στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη.

Ποιος θα έχει να πει στους παλιούς… συμμαθητές της Ακαδημίας τα περισσότερα σε αυτό το ραντεβού; Σίγουρα ο Κώστας Τσιμίκας. Στο παιχνίδι της ομάδας του, της Βίλεμ, όπου αγωνίστηκε φέτος ως δανεικός, κόντρα στη Φίτεσε (2-2) την Κυριακή (6/5) σκόραρε το 6ο του γκολ σε συνολικά 37 επίσημα παιχνίδια (στα 36 βασικός), ενώ μέτρησε επιπλέον 4 ασίστ. Τον μήνα Μάρτιο ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης κάτω των 21 ετών του ολλανδικού πρωταθλήματος. Ενας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ της Ερεντιβίζιε. Σε σημείο που να εξετάζεται διεξοδικά η περίπτωσή του από την Αϊντχόφεν! Σήμερα ο Τσιμίκας έχει τα γενέθλιά του (12/5/1996). Κλείνει τα 22. Μοιάζει «έτοιμη μεταγραφή» για τον Ολυμπιακό. Μεταγραφή εσωτερικού. Μένει βεβαίως να το αποδείξει στο χορτάρι.

Χθες (11/6) είχε γενέθλια ο Γιώργος Μανθάτης. Εκλεισε τα 21 ο νεαρός εξτρέμ που τη σεζόν 2016-17 όχι μόνο έπαιξε στον Ολυμπιακό του Μπέντο (27 συμ., 2 γκολ, 1 ασίστ) αλλά έφτασε σε επίπεδο εθνικής ομάδας (κλήθηκε για το ματς με το Βέλγιο τον Μάρτιο του ’17). Φέτος δόθηκε δανεικός στα Γιάννινα και τον ΠΑΣ προκειμένου να γεμίσει το βιογραφικό του σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Είχε 34 συμμετοχές (3 ασίστ) και συνολικά 2.041 λεπτά δράσης.

Εγραψαν χιλιόμετρα

Γενέθλια και για τον Μανώλη Σιώπη, που τη Δευτέρα κλείνει τα 24 του χρόνια. Ο συγκεκριμένος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αμυντικός χαφ επιπέδου εθνικής ομάδας, που όσο λείπει από το «πατρικό» του έχει προλάβει να γράψει 120 συμμετοχές με τον Πανιώνιο σε όλες τις διοργανώσεις. Εως τον περασμένο Αύγουστο ήταν στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Θέλησε ο ίδιος όμως προς το φινάλε του καλοκαιριού να επιστρέψει στην Πλατεία με δανεισμό, βλέποντας ότι ο Ολυμπιακός ήταν γεμάτος από επιλογές πρώτης γραμμής. Είναι αυτό το καλοκαίρι που έρχεται για να μείνει;

Καταπληκτική σεζόν σε σημείο… απόκτησης από τους Ερυθρόλευκους και από τον Δημήτρη Μάνο, που τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 24. Στην μπάντα που παίζει τα πάντα, και που ανέβασε τον ΟΦΗ των χιλίων προβλημάτων με συνοπτικές διαδικασίες στη Σούπερ Λίγκα. Σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ισάριθμα γκολ (!) αλλά και δέκα ασίστ. Μια παράσταση αυστηρά προσωπική, που έκανε τον Ολυμπιακό να σπεύσει για την απόκτησή του. Κλασικός σέντερ φορ στο… σκαρί του Αλέκου Αλεξανδρή, με πολύ μεγάλη ικανότητα στην εκτέλεση.

Στην Κρήτη πέρασε τη σεζόν και ο Μανώλης Σάλιακας. Ο νεαρός δεξιός μπακ (γίνεται 22 τον Σεπτέμβριο) ήταν από τους πρωταγωνιστές για τον Κισσαμικό, που έχει στρογγυλοκαθίσει στην 4η θέση του πίνακα της Football League. Θεωρείτο ανέκαθεν από τους Ερυθρόλευκους ένα από τα μεγάλα ταλέντα των τμημάτων υποδομής. Του έλειπαν μόνο τα λεπτά συμμετοχής. Με τον Κισσαμικό έχει 22 συμμετοχές (5 γκολ, 4 ασίστ). Οι μπαταρίες του είναι γεμάτες…