Κόκκινα δάνεια, αλλαγές του νόμου Κατσέλη, πλειστηριασμοί ,προμήθειες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αλλά και η χρηματοδότηση της Οικονομίας και των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και την συμμέτοχη των εκπρόσωπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας έθεσε υπόψη των τραπεζιτών των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το νόμο Κατσέλη και ειδικότερα την απλούστευση του και συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους

Ενώ οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπογράμμισαν την πρόθεση τους να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές προτείνοντας οι ίδιες στους οφειλέτες λύσεις, χωρίς να αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη .

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Σε ότι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τονίστηκε η σημασία της προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ η ηγεσία του υπουργείου υπογράμμισε ότι με τις νέες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των τραπεζών στην παροχή πιστώσεων με βάση την εμπράγματη ασφάλεια ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και να ενισχυθεί η δανειοδοτική λειτουργία των τραπεζών.

Από την πλευρά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι, καθότι πρόκειται για νέο θεσμό, η στενή παρακολούθησή του από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ιδιαίτερη σημασία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, δήλωσε προς τους τραπεζίτες ότι πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν. Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και η διαμόρφωση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με στόχο την εξειδίκευση και τον σχεδιασμό υλοποίησής της. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση της κοινής απόφασης για τη δημιουργία Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση, σε παραγωγικούς/κοινωνικούς φορείς και στα πιστωτικά ιδρύματα. Η δημιουργία του Φόρουμ αυτού θα αποτελέσει τη συνέχεια των μέχρι σήμερα άτυπων δομών διαλόγου μεταξύ των παραπάνω μερών και, ως εκ τούτου, θα έχει μόνιμο, και θεσμικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της επιτάχυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, της ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας διατίθενται ή δρομολογούνται τα παρακάτω εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ:

• Εξοικονομώ ΙΙ – Ο προϋπολογισμός του έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στα 700 εκ ευρώ προκειμένου να καλύψει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, με κύριο αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Θα υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

• Ταμείο Υποδομών – Μέσω του Ταμείου θα διατεθούν συνολικοί πόροι 1 δις περίπου που θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά και ενεργειακά έργα, καθώς και έργα ανάπλασης. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

• Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας– Διαθέτει συνολικούς πόρους ύψους 190 εκ. ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια σε ΜΜε. Είναι ήδη σε ισχύ.

• Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (Τ.Επιχ.) – Θα διαθέσει συνολικούς πόρους ύψους 915 εκ. ευρώ. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αφορά την χρηματοδότηση δανείων επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης στις ΜΜΕ με ευνοϊκούς όρους. (Δεν θα επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του επιχειρηματία για δάνεια στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Επίσης, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ήδη δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις εγγύησης δανείων και μικροπιστώσεων).

• Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας – Δημόσιοι πόροι ύψους 10 εκ. ευρώ. Πρόκειται για Ταμείο που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με έδρα τη Δυτική Μακεδονία.

• EQUIFUND –Συνολικοί πόροι ύψους 500 εκ ευρώ. Πρόκειται για ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών. Είναι ήδη σε ισχύ.

• Ταμείο Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων – Συνολικοί πόροι 400 εκ ευρώ. Το εν λόγω υπό σχεδιασμό ταμείο συμμετοχών θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και εξέρχονται από μεγάλο δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

• Συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ ΤΑΝΕΟ και Mubadala (επενδυτικός βραχίονας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) – Συνολικοί πόροι 400 εκ ευρώ. Στόχος του Ταμείου είναι συνεπένδυση σε ελληνικές επιχειρήσεις και έργα κοινού ενδιαφέροντος.

• Προχωρά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την συμβουλευτική τεχνική βοήθεια της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα να προχωρήσει η χαρτογράφηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (δημοσίου και τραπεζών) που βοηθούν τις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τέλος, από στην συζήτηση με τους τραπεζίτες τέθηκαν και τα θέματα της δημιουργίας παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στη διαμόρφωση των όρων συναλλακτικής συμπεριφοράς των τραπεζών με τους καταναλωτές, αλλά και το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.