Στα 32 της χρόνια – τα οποία συμπληρώνει του χρόνου – έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε μια χώρα που δεν βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Έχει πετύχει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης διότι είναι τολμηρή και βαθιά πολιτική σε ένα αντίξοο περιβάλλον και έχει κερδίσει την αποδοχή και κατά συνέπεια τη συνεργασία μεγάλων ονομάτων της τέχνης.

Ο λόγος για τη Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης που ετοιμάζεται ολοταχώς για την 16η διοργάνωσή της, η οποία προγραμματίζεται από τις 14 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου του 2019 έχοντας στο τιμόνι, όπως ανακοίνωσε μόλις, τον Νικολά Μπουριό, έναν από τους πλέον διακεκριμένους θεωρητικούς της τέχνης και επιμελητές εκθέσεων, συνιδρυτή του Palais de Tokyo του Παρισιού με μεγάλη εμπειρία στην επιμέλεια εκθέσεων και μπιενάλε.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να μπορέσω να συνεισφέρω στην ιστορία της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπήρξε ανέκαθεν τόπος ισχυρών επιμελητικών δηλώσεων από τη δημιουργία της το 1987. Επίσης, ως σημείο διασταύρωσης η Κωνσταντινούπολη έχει μια ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε μια παγκόσμια πολιτική εποχή που χαρακτηρίζεται από τη δυαδική σκέψη. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια έκθεση που να είναι αντάξια των προσδοκιών της ιστορικής συγκυρίας», δηλώνει ο Νικολά Μπουριό, ο οποίος θα διαδεχτεί σπουδαίους επιμελητές όπως οι Μπεράλ Μαντρά, ο Τσαρλς Έσε και η Ρόζα Μαρτίνες.

Η πρόκληση αν μη τι άλλο μεγάλη για τον έμπειρο επιμελητή να δουλέψει σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης είναι μεγάλοι και πολλοί είναι εκείνοι που με ενδιαφέρον περιμένουν την ανακοίνωση του θεματικού πλαισίου που θα επιλέξει.