Ένα πρωτότυπο Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης στιγμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαΐου στις Σέρρες. Στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, με την χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας εποχής του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ και να δουν εφημερίδες και γελοιογραφίες της εποχής. Για το στήσιμο των εκθέσεων συνεργάστηκαν ελληνικές και ξένες ομάδες ιστορικής αναβίωσης, το Πολεμικό Μουσείο, που θα παρουσιάσει τμήμα της συλλογής του για τα οχυρά, ένα λαογραφικό μουσείο και αρκετοί άλλοι φορείς.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί «Ρετρό Παρέλαση» με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου και θα ακολουθήσει «Xοροεσπερίδα 1940s» με τραγούδια, χορούς και dress code εποχής

Στόχος της εκδήλωσης «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» που διοργανώνεται από τον Δήμο Σιντικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Πρόκειται για την μοναδική πρωτοβουλία ιστορικής αναβίωσης στην Ελλάδα παρότι στο εξωτερικό πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις σε ιστορικούς τόπους, όπως για παράδειγμα στη Νορμανδία.

Πέρυσι πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Φεστιβάλ, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 6000 επισκέπτες ενώ φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή και οργανωμένα γκρουπ μέσω ταξιδιωτικών γραφείων.