Στο Λευκό Πύργο κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό επισκεπτών του μνημείου που λόγω της ισχυρής καταιγίδας η οποία έπληξε την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη και της συσσώρευσης υδάτων στην κεντρική είσοδο δεν κατέστη εφικτό να εξέλθουν.

Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι τελικά βγήκαν από ισόγειο παράθυρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγουμένως οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελά του. Όπως έγινε γνωστό, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθώς, πλημμύρισε το εσωτερικό του και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.

Πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα είχε δεχτεί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, η οποία συνοδευόταν από χαλαζόπτωση και ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Τα παραπάνω ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο συντονιστής επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Ναθαναήλ Ρήγας.

Στην ισχυρή βροχόπτωση αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως καλύφθηκε με νερά ακόμη και η είσοδος του Λευκού Πύργου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

«Τα όμβρια δεν ήταν ποτέ αρμοδιότητα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τον «Καλλικράτη» έχουμε μπει σε μια συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να μπορέσει να δοθεί ξεκάθαρη λύση για την αντιμετώπιση, είτε των ρεμάτων, είτε των ομβρίων. Είμαστε διατεθειμένοι να το αναλάβουμε. Τη χρηματοδότηση την έχει υποσχεθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Περιμένουμε τη συμπλήρωση των πινάκων από την ΕΥΑΘ, έτσι όπως απαιτεί μια προγραμματική σύμβαση. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε στείλει τα απαραίτητα στοιχεία. Άλλωστε οι δικές μας προσπάθειες σε αυτό το θέμα ξεκίνησαν 1,5 χρόνο πριν», δήλωσε η κ.Πατουλίδου.

ΟΧρήστος Τραγανός, προϊστάμενος Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» δήλωσε αναφερόμενος στα προβλήματα από την καταιγίδα: «Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όμως η βροχόπτωση ήταν έντονη, της τάξεως των 25 χιλιοστών τη μισή ώρα, με ραγδαιότητα 240 – 250 χιλιοστά την ώρα. Τα 25.000 φρεάτια που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα καθαρίζονται από τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να πάρουν τόσο μεγάλο όγκο νερών της βροχής».

«Καθαρίζουμε τα φρεάτια χωρίς να έχουμε την απόλυτη ευθύνη για αντιπλημμυρική προστασία, καθώς σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά χωρίς να πληρωνόμαστε», πρόσθεσε ο κ.Τραγανός.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα συνεργεία της ΕΥΑΘ θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες στους δρόμους προκειμένου να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σώοι δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δύο άτομα, μια 55χρονη γυναίκα κι έναν 70χρονο, ενώ βάδιζαν σε πεζοδρόμιο στην περιοχή Συκιές, όμως η έγκαιρη παρέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής,απέτρεψε τα χειρότερα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και ο απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού, είχαν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρομιο λειτουργεί κανοννικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης.«Σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες».

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς.

«Είναι μακρύς ο δρόμος, γιατί για να επανασυνδέσουμε το δίκτυο πρέπει να αντληθούν τα συσσωρευμένα ύδατα από τους υποσταθμούς. Πρέπει πρώτα η Πυροσβεστική να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης.

Προβλήματα σημειώνονται και στην υδροδότηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας θολότητας, που φαίνεται πως προκάλεσε στο νερό η ισχυρή βροχόπτωση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόβλημα υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί μεχρι τις 16.00. Χωρίς νερό έχουν μείνει και καταναλωτές στις οδούς Καππαδοκίας και Ιπποδρομίου στις Συκιές, αλλά η συγκεκριμένη διακοπή υδροδότησης εκτιμάται ότι δεν σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα.

Ζημιές σε περίπτερα της ΔΕΘ

Περιορισμένες ζημίες σε ορισμένα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, που πραγματοποιείται στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ, προκάλεσε η πρωτοφανής νεροποντή με χαλάζι στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΘ – HELEXPO.

Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, όπως αναφέρει η ΔΕΘ – HELEXPO – στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο.

«Τα συνεργεία της ΔΕΘ – HELEXPO θα συνεχίζουν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του εκθεσιακού κέντρου. Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό της και συνεργεία υποστήριξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα αντιμετώπισης της θεομηνίας και αποκατάστασης των ζημιών», προστίθεται.