Μια ακόμη διάκριση για την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου Αιγαίου καταγράφεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κατάταξης των Πανεπιστημίων Αναδυόμενων Οικονομιών (Emerging Economies University Rankings) του 2018, των βρετανικών Times Higher Education. (https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/emerging-economies-university-rankings).

Στην έγκυρη αυτή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εντάσσεται στις πρώτες 146 θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έρευνα διεξήχθη σε 50 χώρες, των οποίων οι οικονομίες χαρακτηρίζονται ως αναδυόμενες, όμως Πανεπιστήμια μόνο από 42 από αυτές συμμετείχαν στη διαμόρφωση του τελικού κορυφαίου καταλόγου των 378 Ιδρυμάτων.

«Η θέση που έλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε αυτή την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων με κριτήριο την έρευνα μεταξύ των χωρών αναδυόμενων οικονομιών είναι ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα σε συνέχεια των πρόσφατων διεθνών διακρίσεων του Ιδρύματος συνολικά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Στ. Γκρίτζαλη.

Η καταταξη των Times χρησιμοποιεί τους ίδιους 13 αυστηρούς δείκτες επιδόσεων με την καθιερωμένη παγκόσμια κατάταξη του συνόλου των πανεπιστημίων διεθνώς, εξετάζοντας τα δυνατά σημεία κάθε πανεπιστημίου σε όλες τις βασικές αποστολές τους: διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά γνώσης και διεθνείς προοπτικές. Ωστόσο, η μεθοδολογία έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί για να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες των πανεπιστημίων στις αναδυόμενες οικονομίες, δίνοντας, ενδεικτικά, μεγαλύτερη βαρύτητα, στις συνδέσεις των πανεπιστημίων με την οικονομία και στις διεθνείς προοπτικές τους.

«Η στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου παραμένει στοχευμένη στη διδασκαλία και έρευνα υψηλής ποιότητας σε δυναμικά και καινοτόμα αντικείμενα για την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, τη συνοχή της Ευρώπης και την προώθηση των πανανθρώπινων αξιών» καταλήγει ομ πρύτανης του Ιδρύματος.