Οι διοργανωτές των ταυρομαχιών στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι αίρεται η μακροχρόνια απαγόρευση εισόδου γυναικών στο «ιερό» ρινγκ του αθλήματος, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του παραδοσιακού αγωνίσματος για τη γενιά του κινήματος #Metoo.

Η ιαπωνική πάλη σούμο πρόσφατα δέχθηκε επικριτικά πυρά για τους αυστηρούς κανόνες που επιτρέπουν μόνο τη συμμετοχή ανδρών.

Στις ταυρομαχίες «togyu», απαγορευόταν η είσοδος των γυναικών στο ρινγκ, το οποίο καθαρίζεται με τελετουργικό πριν από τους αγώνες με αλάτι και ιαπωνικό σάκε.

Όμως, οι διοργανωτές των ταυρομαχιών την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης και επέτρεψαν στην ιδιοκτήτρια ταύρου, Yuki Araki, να οδηγήσει το ζώο στο ρινγκ, στην πόλη Γιαμακόσι, βόρεια του Τόκιο μετά από αγώνα στην έναρξη της φετινής σεζόν.

«Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μια τάση των καιρών» δήλωσε ο Κατσούσι Σέκι, αξιωματούχος της οργάνωσης ταυρομαχιών στη Γιαμακόσι.

«Με το άνοιγμα του ρινγκ στις γυναίκες, ελπίζουμε ότι αυτή η παραδοσιακή ταυρομαχία θα συνεχιστεί για πολύ καιρό στο μέλλον», δήλωσε ο Σέκι στο AFP.

Σε αντίθεση με την ισπανική ταυρομαχία, η οποία τελειώνει με τον ταυρομάχο να σκοτώνει τον ταύρο, η ταυρομαχία «togyu» είναι ένας αναίμακτος αγώνας μεταξύ δύο ταύρων που κλειδώνουν τα κέρατα και προσπαθούν να ωθήσουν ο ένας τον άλλον να υποχωρήσει. Κάθε ταύρος έχει έναν εκπαιδευτή που τον βοηθά να παραμείνει στον αγώνα και τον ενθαρρύνει να νικήσει. Ο αγώνας λήγει όταν ένας από τους ταύρους εξαντλείται και υποχωρεί. Οι εκπαιδευτές φροντίζουν οι ταύροι να μην πληγώσουν ο ένας τον άλλον και ο αγώνας διακόπτεται αμέσως, αν ένας ταύρος καρφώσει κατά λάθος με τα κέρατα τον άλλο.

«Είμαι χαρούμενη που οι άνθρωποι εδώ μας καλωσόρισαν» ανέφερε η 44χρονη Yuki Araki σε δηλώσεις της στο ιαπωνικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ένα από τα άλλα παραδοσιακά αθλήματα της Ιαπωνίας, το σούμο, επικρίθηκε, όταν γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας, εκδιώχθηκαν από το ρινγκ, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν άνδρα κατά τη διάρκεια επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Λίγες ημέρες αργότερα, αφού το περιστατικό πυροδότησε δηκτικούς τίτλους στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, μία γυναίκα δήμαρχος στην πόλη Τακαραζούκα απαγορεύθηκε να εκφωνήσει ομιλία από ρινγκ του σούμο.

Οι επικεφαλής της ομοσπονδίας του αθλήματος δέχθηκαν και άλλα αρνητικά σχόλια όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν κορίτσια να συμμετάσχουν σε αγώνα σούμο παιδιών στην επαρχία Σιζουόκα, επικαλούμενοι απροσδιόριστες «ανησυχίες για την ασφάλεια».

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα πρόσφατα ναυάγια σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, ανώτατα στελέχη του αθλήματος συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση για αντιστροφή του κανόνα «μόνον άνδρες».

Το ρινγκ του σούμο , γνωστό ως sumo dohyo, θεωρείται ιερός χώρος. Το σούμο είναι στενά συνδεδεμένο με τον σιντοϊσμό, αυτόχθονη θρησκεία της Ιαπωνίας, η οποία θεωρεί τις γυναίκες ως τελετουργικά ακάθαρτες, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στο ρινγκ.