Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν παραιτήθηκε χθες εν μέσω του σάλου που προκλήθηκε έπειτα από τις καταγγελίες τεσσάρων γυναικών για κακοποίησή τους, απειλές και άσκηση ψυχολογικής βίας. Το περιοδικό «New Yorker» που κυκλοφόρησε το βράδυ της Δευτέρας, δημοσίευσε τις αφηγήσεις τεσσάρων πρώην συντρόφων του που εξιστόρησαν εφιαλτικές εμπειρίες στο πλευρό του, έντονης ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας. Λίγες ώρες αργότερα και έπειτα από προτροπή του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο Δημοκρατικός Σνάιντερμαν, που μάλιστα δήλωνε θερμός υποστηρικτής του κινήματος #MeToo, υπέβαλε την παραίτησή του.

Στο άρθρο του περιοδικού μιλούν τέσσερις γυναίκες οι οποίες είχαν σύντομους ή πιο μακροχρόνιους δεσμούς μαζί του. «Η σχέση μας ξεκίνησε σαν παραμύθι και κατέληξε εφιάλτης» αφηγείται η Τάνια Σελβαράτναμ, ακριβίστρια με σπουδές στο Χάρβαρντ, η οποία είχε δεσμό με τον Σνάιντερμαν από το καλοκαίρι του 2016 έως το φθινόπωρο του 2017. Ο 63χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας την αποκαλούσε συχνά «μελαψή σκλάβα» του λόγω του χρώματος του δέρματός της, μιας και είναι από τη Σρι Λάνκα, ενώ τη χτυπούσε συχνά μέχρι να τον πει «αφέντη». Η γυναίκα εξηγεί πως ο πρώην της άρχισε σταδιακά να την κακοποιεί όλο και περισσότερο στις προσωπικές τους στιγμές και την πίεζε διαρκώς να κάνουν τρίο.

«Ηθελε να τον φωνάζω «αφέντη» και μερικές φορές δεν σταματούσε να με χτυπά μέχρι να το πω. Εκείνος με αποκαλούσε «μελαψή σκλάβα» του και απαιτούσε να επαναλαμβάνω ότι του άνηκα. Τα χαστούκια ξεκίνησαν όταν αρχίσαμε να ερχόμαστε πιο κοντά. Στην αρχή με δοκίμαζε. Μετά τα χτυπήματα έγιναν δυνατότερα. Δεν ήταν συναινετικό. Δεν ήταν σεξουαλικό παιχνίδι ρόλων. Ηταν κακοποίηση, μια συμπεριφορά που σε υποτιμούσε και σε απειλούσε» αναφέρει η Σελβαράτναμ. Εκτός από τα χτυπήματα, άρχισε να τη φτύνει στο πρόσωπο και να τη στραγγαλίζει κατά τις ερωτικές τους επαφές. «Καταλήξαμε να μην κάνουμε σεξ χωρίς να με χτυπά» καταγγέλλει. Την ανάγκαζε να πίνει ουίσκι, απειλώντας την ότι θα την έδερνε αν δεν άδειαζε το ποτήρι της.

Μια άλλη γυναίκα που μίλησε στο περιοδικό είναι Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις που είχε σχέση με τον Σνάιντερμαν τη διετία 2013-2015. Η κακοποίηση που δέχτηκε από εκείνον στη διάρκεια του δεσμού τους έχει πολλές ομοιότητες με αυτή που υπέστη η Σελβαράτναμ. Τα ίδια περιέγραψαν και οι άλλες δύο γυναίκες που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους. Και οι τέσσερις καταγγέλλουσες δήλωσαν ότι τουλάχιστον μία φορά χρειάστηκε να δουν γιατρό έπειτα από την κακοποίηση που είχαν δεχτεί στο κρεβάτι από τον Σνάιντερμαν. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει σε δήλωσή του ότι όλα έγιναν συναινετικά. «Στο πλαίσιο της ιδιωτικότητας των προσωπικών μου σχέσεων έχω επιδοθεί σε παιχνίδια ρόλων και άλλου είδους συναινετικές σεξουαλικές δραστηριότητες» δήλωσε. «Δεν έχω επιτεθεί σε κανέναν. Δεν έχω εξαναγκάσει ποτέ κάποια γυναίκα σε μη συναινετικό σεξ. Πρόκειται για ένα όριο που δεν θα ξεπερνούσα ποτέ».