Ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Γκονγκ Σιαοσένγκ, δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα όφειλαν να την τηρήσουν και να αξιοποιήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιλύσουν οποιαδήποτε διένεξη, μετέδωσε την Τετάρτη το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε τηλεγράφημά του με προέλευση την Τεχεράνη και με ημερομηνία καταχώρισης (χθες Τρίτη) 8η Μαΐου, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Γκονγκ είπε σε δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις του με ιρανούς αξιωματούχους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή αυτή συμφωνία του 2015, που είχαν υπογράψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, πέντε ακόμη μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και του Ιράν.

Την ίδια στιγμή τη λύπη της Κίνας αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία και να διατηρήσουν την ακεραιότητά της.

Ο Γκενγκ σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή ενώ καταδεικνύει τη σημασία της επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων με πολιτικά μέσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως, στην παρούσα συγκυρία, η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να κινηθούν «σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη και συνολική κατάσταση με υπεύθυνο τρόπο, να επιμείνουν στην επίλυση και διαχείριση των διαφορών με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στον ορθό δρόμο της συνέχισης της εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας».

«Η Κίνα θα τηρήσει μια αντικειμενική, δίκαιη και υπεύθυνη στάση, θα συνεχίσει το διάλογο και τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση και εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας», δήλωσε.