Στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής τους θέσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με όπλο την ενέργεια στοχεύει η τριμερής συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του μεγάλου αγωγού EastMed, ο οποίος από το 2022 θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ (Λεβιάθαν και Ταμάρ) και της κυπριακής ΑΟΖ μέσω Ελλάδας στην ΕΕ. Ο διάδρομος αυτός, μήκους περίπου 1.900 χλμ., θα καταλήγει στη γειτονική μας Ιταλία υπηρετώντας το νέο δόγμα των 24 κρατών-μελών για εναλλακτικές πηγές και διόδους προμήθειας που θα παρέχουν στους ευρωπαίους πολίτες ενεργειακή ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι η ΕΕ το 2030 θα έχει ανάγκη επιπλέον 100 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σε Ισραήλ και Κύπρο καλύπτουν σημαντικό μέρος αυτών.

Ετσι, ο EastMed, ο οποίος απολαύει και της στήριξης της Ουάσιγκτον, αποτελεί και ένα «όπλο» ισχύος έναντι των εξωτερικών απειλών που αντιμετωπίζουν οι χώρες της συμμαχίας των τριών. Για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η τουρκική προκλητικότητα, την οποία και κατήγγειλαν οι Τσίπρας και Αναστασιάδης, και για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Νετανιάχου, είναι το καθεστώς της Τεχεράνης.

Ο αγωγός EastMed είναι το πλέον οικονομικό και αποδοτικό σχέδιο για τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο έναντι εκείνου που ήθελε ως δίοδο την Τουρκία. Το κόστος του εκτιμάται σε περισσότερα από 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η κοινοπραξία που τρέχει το έργο «Poseidon» (ΔΕΠΑ και Edison) έχει ήδη πάρει ευρωπαϊκή ενίσχυση 35 εκατ. ευρώ για τις τεχνικές μελέτες. Οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας έως το τέλος του 2018.

Θετικά νέα υπάρχουν και για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο. Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «Euro Asia Interconnector». Οπως έκαναν γνωστό οι ηγέτες, αυτό θα φέρει και οπτική ίνα, πρόταση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί το Ισραήλ. Το σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης – Αττικής προχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νετανιάχου για πρώτη φορά φέρεται ότι έδειξε θετικότερη στάση στην προώθηση του συγκεκριμένου έργου.