«Το πιο άβολο πράγμα όταν είσαι γυμνός σε ένα μουσείο καταλήγει να είναι η θερμοκρασία. Μετά το πρώτο μισάωρο της περιήγησης χωρίς ρούχα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Παλέ ντε Τοκιό στο Παρίσι, μπορεί να συνήθισα την αίσθηση του να είμαι εκτεθειμένος, αλλά όχι και τη χαμηλή θερμοκρασία στις αίθουσες». Με αυτά τα λόγια ο δημοσιογράφος των «New York Times» Τόμας Ρότζερς περιγράφει την εμπειρία του από την πρώτη ξενάγηση γυμνιστών που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το πρωί του Σαββάτου στην έκθεση «Διαφωνία, η κόρη της νύχτας», η οποία αποτελείται από πέντε διαφορετικές αλλά θεματικά συνδεόμενες μεταξύ τους εκθέσεις που σχετίζονται με τις πολιτικές διαμάχες και την αντίσταση.

Γρήγορα άρχισε να κουνά τα χέρια του για να ζεσταθεί και δεν άργησε να διαπιστώσει ότι μια βόλτα στον χώρο δεν προσφέρεται για όσους φορούν μόνο τα παπούτσια τους. Δεν ήταν ο μοναδικός όμως που κρύωνε. Μερικές αχτίδες του ήλιου αναζητούσε και η 65χρονη Ζακλίν Μποχέιν, η οποία ταξίδεψε επί οκτώ ώρες με λεωφορείο από την περιοχή της Αλσατίας για να παρακολουθήσει την ξενάγηση. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να κινούνται διαρκώς μήπως και καταφέρουν να ζεσταθούν.

161 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ. Η δίωρη εκείνη συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Ο Τόμας Ρότζερς ήταν ένας από τους 161 τυχερούς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το ξεχωριστό αυτό γεγονός, δεδομένου ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν στο Facebook τη σελίδα της Ενωσης Γυμνιστών του Παρισιού και είδαν τη σχετική ανακοίνωση, ενώ περισσότερα από 30.000 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Οι γυμνιστές φιλότεχνοι χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, άφησαν τα ρούχα τους σε έναν χώρο αποδυτηρίων που διαμορφώθηκε επί τούτου στον δεύτερο όροφο του Παλέ ντε Τοκιό και ακολούθησαν τους ντυμένους ξεναγούς.

Οι γυμνιστές που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση –την πρώτη παγκοσμίως που δεν είχε σχέση με τον γυμνισμό καθώς δύο προηγούμενες στο Μόντρεαλ και στη Βιέννη παρουσίαζαν γυμνά σώματα –ήταν ελαφρώς περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες. Ηλικιακά κάλυπταν μεγάλη γκάμα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είναι νεοφώτιστοι στο κίνημα του γυμνισμού, όπως η 29χρονη Τζούνγιου Ντενγκ, η οποία έδειχνε ενθουσιασμένη από την εμπειρία και δήλωσε ότι το να είναι γυμνή τής επέτρεψε να έχει μια πιο προσωπική διάδραση με την τέχνη.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η δίωρη ξενάγηση, ο πρόεδρος της Ενωσης Γυμνιστών του Παρισιού Λοράν Λουφτ υποστήριζε ότι ήδη έχει ξεκινήσει επαφές για να γίνουν ανάλογες δράσεις σε άλλα μουσεία. Η Μάριον Μπούχλο – Κόλερμπομ, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Παλέ ντε Τοκιό, αν και απόλαυσε, όπως λέει, την ξενάγηση, θεωρεί ότι οι ιθύνοντες είναι αναποφάσιστοι σχετικά με την επανάληψη του εγχειρήματος. Ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στην έκθεση ντυμένος για να ξαναδεί τα πολιτικά κυρίως έργα. Και η συνταξιούχος από την Αλσατία δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της καθώς στέκεται γυμνή στο αίθριο απολαμβάνοντας τη θέα του Πύργου του Αϊφελ και αναφωνώντας «η ζωή είναι ωραία!»