Ως σαφές δείγμα της κυριαρχίας και της ανενόχλητης δράσης μελών των Πυρήνων ή άλλων αναρχικών στις φυλακές Κορυδαλλού θεωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας τα στοιχεία που αναδείχθηκαν τις τελευταίες ώρες για χρηματοδότηση του 28χρονου βομβιστή Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από δεκατέσσερις συγγενείς κρατουμένων!

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη συνέχεια των αποκαλύψεων για το σχέδιο («Γοργόποταμος») ανατίναξης –το 2015 –των φυλακών Κορυδαλλού πάλι με τη συνδρομή ποινικών κρατουμένων. Ωστόσο και το προηγούμενο τρίμηνο υπήρξαν επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, μεταξύ αντιεξουσιαστών, ξανά με τη συνδρομή ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου. Μια κατάσταση που προκαλεί προβληματισμό στην Αστυνομία αφού διαπιστώνεται διαρκώς ότι η «ασυδοσία του Κορυδαλλού» ενισχύει τις ένοπλες επιθέσεις και τα κρούσματα βίας.

Η Αντιτρομοκρατική προχώρησε λοιπόν την Τρίτη το πρωί στη σύλληψη δεκατεσσάρων ατόμων (11 άντρες και τρεις γυναίκες) γιατί φέρεται να είχαν καταθέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2017 στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου ποσά της τάξης των 4.000 ευρώ. Στην προαναφερόμενη ημερομηνία είχε συλληφθεί ο 28χρονος –ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής –ενώ κουβαλούσε οπλισμό από διαμέρισμα της οδού Αλκιβιάδου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 28χρονος κατηγορείται ως ο αποστολέας του δέματος – βόμβα που τραυμάτισε στις 25 Μαΐου 2017 τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ανάμεσα λοιπόν στα ευρήματα της οδού Αλκιβιάδου ήταν και πλαστή ταυτότητα με το όνομα «Παναγιωτόπουλος Χρήστος».

Ο λογαριασμός. Υστερα από σχετικό αίτημα στην Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες διαπιστώθηκε ότι με τη συγκεκριμένη ταυτότητα είχε δημιουργηθεί λογαριασμός στην εταιρεία Western Union. Από την περαιτέρω ανάλυση προέκυψε ότι 10-20 φορές τον μήνα, κι ενόσω ο Γιαγτζόγλου ήταν ελεύθερος, υπήρχαν καταθέσεις ποσών της τάξης των 50-200 ευρώ στον λογαριασμό του από τους δεκατέσσερις συλληφθέντες.

Οπως αποδείχθηκε από την περαιτέρω έρευνα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι συγγενείς κρατουμένων που βρίσκονται σε διάφορες φυλακές της χώρας, αλλά την επίμαχη περίοδο ήταν σε πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται και αντιεξουσιαστές που είχαν παλιότερες επαφές με τον Γιαγτζόγλου. Σημειώνεται ότι στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκεται πλέον και ο ίδιος ο 28χρονος βομβιστής, ύστερα κι από τον τεράστιο κύκλο βίας πριν από τρεις μήνες με αίτημα τη συγκεκριμένη μεταγωγή του.

Στελέχη της Κατεχάκη σημείωναν ότι «τα μικροποσά που δίνονταν στον λογαριασμό του 28χρονου φαίνεται να προέρχονταν από «φόρο» που επέβαλλαν στις παράνομες συναλλαγές κινητών, ποτών κι άλλων αντικειμένων εντός Κορυδαλλού ομάδες αναρχικών που είχαν αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Οι περισσότεροι από αυτούς που κατέθεταν χρήματα δεν έχουν πιθανόν καμιά σχέση με το ελληνικό «αντάρτικο πόλης», την επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου κι ούτε ήξεραν πιθανόν σε ποιον ακριβώς κατέληγαν τα χρήματα. Εξετάζουμε μια – δυο περιπτώσεις από τους χρηματοδότες, αν είχαν κάποιον ειδικότερο ρόλο και γνώση. Μας εντυπωσιάζει η συγκεκριμένη μέθοδος που χρησιμοποίησαν αναρχικοί για να δοθούν χρήματα στον Γιαγτζόγλου. Κι αυτό αφενός γιατί χρησιμοποίησαν νέο τρικ για να εξαϋλώσουν τα ίχνη της χρηματοδότησης, αφετέρου ίσως να σημαίνει ότι οι πηγές ενίσχυσης του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου» είναι εξαιρετικά περιορισμένες και βρέθηκε ως μοναδική λύση να παραχθούν χρήματα εκ των ενόντων στις φυλακές Κορυδαλλού».

Ωστόσο, αξιωματικοί επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν τον τρόπο καθοδήγησης αυτών που κατέθεταν χρήματα στον 28χρονο κατηγορούμενο. Χθες ένα από τα ηγετικά μέλη των Πυρήνων, που επιζητούσε να παίρνει άδειες από τις φυλακές Κορυδαλλού, προχώρησε σε ανάρτηση για την αργοπορία στην έναρξη της δίκης –τον ερχόμενο Οκτώβριο –για την υπόθεση απόπειρας απόδρασης με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2016 στο οποίο επέβαινε η αναρχική Πόλα Ρούπα.

Η κατηγορία κατά των μελών των Πυρήνων για το σχέδιο απόδρασης βασίζεται σε κείμενο που είχαν αναρτήσει και επιβεβαίωναν ότι συμμετείχαν σε αυτό.

Στο κείμενο του δραστήριου αναρχικού σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «ενώ από τον Μάρτιο του 2016 έχω συμπληρώσει το χρονικό όριο (1/5) της ποινής μου και δικαιούμαι άδειες (παράλληλα από τον Φεβρουάριο του 2018 δικαιούμαι και εκπαιδευτικές άδειες), βρίσκομαι σε καθεστώς δικαστικής ομηρείας με αόριστες υποδικίες, χωρίς χρονικό όριο κράτησης στην περίπτωσή μου ως υποδικοκαταδίκου (δεν ισχύει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης). Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα ότι η δίκη ορίστηκε για τις 12 Οκτωβρίου του 2018 (δηλαδή δυόμισι χρόνια μετά την τέλεση της πράξης!!!), με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες δικαστικές αίθουσες. Αντίθετα, πάντα υπάρχουν διαθέσιμα κελιά στις φυλακές για όλους εμάς, τους αναρχικούς, που δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν παραιτηθήκαμε. Το αποτέλεσμα είναι όλες οι αιτήσεις για άδεια να απορρίπτονται».