Οταν σε ηλικία 6 ετών εντάχθηκε στην ακαδημία του Αετού Κορυδαλλού ένιωθε πως του κόβουν τα φτερά κάθε φορά που κάλυπτε (εκ περιτροπής) τη θέση του τερματοφύλακα.

Παραπονιόταν δακρύβρεχτα, γιατί ήθελε να παίζει 10άρι! Το δέκα το καλό όμως έμελλε να γίνει άσος στο μανίκι! Ο γκολκίπερ του Ατρομήτου Χρήστος Μανδάς είναι ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε στη Super League την περίοδο 2017-18. Επιστρατεύτηκε ως αλλαγή στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Κέρκυρα (4-0 στο Περιστέρι) σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 18 ημερών.

Κάποτε για να πειστεί να υπερασπιστεί την εστία (επειδή ήταν αποδοτικότατος) οι προπονητές στον Αετό Κορυδαλλού (ομάδα από την οποία παρεμπιπτόντως έχει ξεπηδήσει και ο Στέφανος Καπίνο) τού έταζαν ότι θα αναλάβει τις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι! Εν έτει 2018 η ικανότητα με την μπάλα θεωρείται ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, πέρα βέβαια από τα αντανακλαστικά του.

Και το γεγονός ότι έχει ενταχθεί ήδη στο πελατολόγιο του μεγαλοατζέντη Πολ Κουτσολιάκου ως next big thing προφανώς και δεν είναι τυχαίο. Ούτε βέβαια η παρέλαση των σκάουτερ από φημισμένα ευρωπαϊκά κλαμπ (κυκλοφορεί ότι παρακολουθείται μεταξύ άλλων από Λίβερπουλ, Ιντερ, Λεβερκούζεν, Αμβούργο). Είχε δοκιμαστεί μάλιστα στη Φιορεντίνα το 2017 αγωνιζόμενος με την Κ20 των Βιόλα κόντρα στη Γιουβέντους και λίγο αργότερα, το καλοκαίρι, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ατρόμητο πριν συμπληρώσει τα 16 (γεννηθείς 17/9/2001).

Ο «Mr Penalty»

Είναι διεθνής με την Εθνική Παίδων και έχει το προσωνύμιο «Mr Penalty» από τον Οκτώβριο του 2015. Τότε μετείχε με την Κ15 του Ατρόμητου στο τουρνουά ελληνοτουρκικής φιλίας KaliMerhaba U15 Cup και στο δρόμο μέχρι τα ημιτελικά απέκρουσε 10 εκτελέσεις! Δύο κόντρα στην Μπεσίκτας και 7 από τα 15 απέναντι στην Αλτιρνοντού.

Τη φετινή περίοδο είχε αγωνιστεί σε μία ακόμη νίκη του Ατρομήτου με σκορ 4-0, αλλά στο θεσμό του Κυπέλλου κόντρα στη Σπάρτη (28/11/2017). Μάλιστα, έγινε τότε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα με το αστέρι (16 ετών, 2 μηνών και 11 ημερών) τα τελευταία τουλάχιστον 23 χρόνια που καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι φάσεις του Κυπέλλου.

Ο πατέρας του Σάκης Μανδάς ήταν αθλητής του μπάσκετ και του χάντμπολ, ενώ διετέλεσε και διεθνής διαιτητής χειροσφαίρισης. Μετέπειτα ανέλαβε και άλλα πόστα στην ΟΧΕ, ενώ είναι προϊστάμενος Ασφαλείας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Για την ασφάλεια της εστίας εγγυάται το τέκνο του.

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Ο κανόνας του ξένου τοπ σκόρερ

Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό εξηγεί ώς έναν βαθμό γιατί η εθνική ομάδα ματαιοπονεί αναζητώντας έναν δεύτερο σέντερ φορ περιωπής πέραν του Κώστα Μήτρογλου. Στις 10 από τις 11 τελευταίες σεζόν αναδείχθηκε τοπ σκόρερ στη Σούπερ Λίγκα ξένος παίκτης.

Ο Σέρβος Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ πρώτευσε μετά τον Σουηδό Μάρκους Μπεργκ (2016-17, Παναθηναϊκός), τους Αργεντινούς Τζερόνιμο Μπαράλες (2014-15, Αστέρας Τρίπολης), Εστεμπάν Σολάρι (2013-14, Ξάνθη), τον Αλγερινό Ράφικ Τζιμπούρ (2012-13, Ολυμπιακός), τον Βέλγο Κέβιν Μιραλάς (2011-12, Ολυμπιακός), τον Γάλλο Τζιμπρίλ Σισέ (2010-11, 2009-10, Παναθηναϊκός), τους Αργεντινούς Ισμαέλ Μπλάνκο (2008-09, 2007-08, ΑΕΚ) και Λουτσιάνο Γκαλέτι (Ολυμπιακός, 2008-09 μαζί με Μπλάνκο).

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο μοναδικός Ελληνας που παρενεβλήθη, ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού (το 2015-16), δεν είναι σέντερ φορ, αλλά δεκάρι…

Ζίβκο Ζίβκοβιτς

Οι καταγίδες χάλασαν το απόλυτο σερί

Ας όψεται ο καιρός… Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς (φωτογραφία) είχε την ευκαιρία να είναι ο μοναδικός παίκτης με αδιάλειπτη παρουσία στη φετινή Σούπερ Λίγκα (χωρίς να χάσει ούτε λεπτό), αλλά οι καταιγίδες σταμάτησαν το σερί του. Ο σέρβος τερματοφύλακας συμπεριελήφθη στο αρχικό σχήμα της Ξάνθης στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή, όμως το ματς διεκόπη στο 7’, καθώς ο αγωνιστικός χώρος είχε μετατραπεί σε… πισίνα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Βάσει κανονισμού οι ομάδες μπορούσαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σύνθεσή τους την επόμενη μέρα και ο Μίλαν Ράσταβατς (γνωρίζοντας πλέον ότι ο Αστέρας Τρίπολης «καπάρωσε» την 5η ευρωπαϊκή θέση) επέλεξε να ξεκινήσει τον Θανάση Γκαραβέλη στον «άσο».

Αυτή η εξέλιξη μάλιστα στέρησε από τον Ζίβκοβιτς ένα non stop σερί διετίας, αφού δεν είχε χάσει ούτε λεπτό στο περασμένο πρωτάθλημα.