Σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην εντατική του νοσοκομείου Salford Royal, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο Σάββατο λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Στο προσκεφάλι του βρίσκονται η επί 52 χρόνια σύζυγός του Κάθι, οι τρεις γιοι του Μαρκ, Ντάρεν και Τζέισον και σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος. Στο Ολντ Τράφορντ συνέρρεαν χθες φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποθέσουν ένα λουλούδι και μια κάρτα με ευχές για γρήγορη ανάρρωση.

Ο ζωντανός μύθος του βρετανικού ποδοσφαίρου αισθάνθηκε αδιαθεσία την Πέμπτη και το πρωί του Σαββάτου κατέρρευσε στο σπίτι του στο Τσεσάιρ. Κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε αρχικά στο νοσοκομείο Macclesfield και στη συνέχεια, συνοδεία αστυνομικών, στο νοσοκομείο Salford Royal. Οι γιατροί εντόπισαν υπαραχνοειδή αιμορραγία και τον υπέβαλαν αμέσως σε χειρουργική επέμβαση, η οποία –σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα μέλη της οικογένειάς του –«πήγε πολύ καλά».

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του 76χρονου σκωτσέζου ήταν την Κυριακή 29 Απριλίου στο Ολντ Τράφορντ, στο ντέρμπι της Γιουνάιτεντ με την Αρσεναλ. Ο Φέργκιουσον προσέφερε στον Αρσέν Βενγκέρ αναμνηστικό δώρο και κάλεσε τον Μουρίνιο να φωτογραφιστούν και οι τρεις μαζί.

Τα «παιδιά» του

Η είδηση για την κλονισμένη κατάσταση της υγείας του προκάλεσε τσουνάμι μηνυμάτων συμπαράστασης.

Φυσικά πρωτοστάτησαν τα «παιδιά» του, οι δεκάδες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του τα 26 χρόνια που ήταν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέχρι το 2013 που αποσύρθηκε.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον Φέργκιουσον «δεύτερο πατέρα του» και οι σχέσεις τους είχαν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, ανέβασε στο Instagram φωτογραφία που ως έφηβος υπογράφει το συμβόλαιό του με τη Γιουνάιτεντ, έχοντας στο πλάι του τον Φέργκι, συνοδεύοντάς την με το εξής κείμενο. «Συνέχισε να μάχεσαι Boss. Στέλνω προσευχές και αγάπη στην Κάθι και σε όλη την οικογένεια».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πλάστηκε στα χέρια του Φέργκιουσον από την ηλικία των 18 ετών, όταν τον έφερε στο Ολντ Τράφορντ ως αντικαταστάτη του Μπέκαμ, έγραψε: «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου μαζί σου, αγαπημένε μου φίλε. Μείνε δυνατός Boss!».

Ο ολλανδός πρώην τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ και νυν CEO του Αγιαξ Εντβιν φαν ντερ Σαρ, του οποίου η γυναίκα Ανεμαρί φαν Κέστερεν είχε υποστεί επίσης εγκεφαλική αιμορραγία το 2009 αλλά αργότερα ανέρρωσε, δήλωσε συντετριμμένος σημειώνοντας πως «ξέρω καλά την κατάσταση από τη δική μου πλευρά». Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν επίσης οι ποδοσφαιριστές Γουέιν Ρούνι, Ντιέγο Φορλάν, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Μεσούτ Οζίλ και Ρομελού Λουκάκου. Επίσης ο Πελέ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα με τον οποίον δείπνησε ο Φέργκι πριν από δύο εβδομάδες, ο Αρσέν Βενγκέρ, ο Κάρλο Αντσελότι, η UEFA, η FIFA, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι, ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου Γιουσέιν Μπολτ, ο πρόεδρος της Ρόμα Τζιμ Παλότα –σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος.

Η περιπέτεια του Φέργκιουσον κατάφερε να ενώσει ακόμα και τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα στη Σκωτία. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, η ηγέτιδα των σκωτσέζων Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον και ο Ρίτσαρντ Λέοναρντ, επικεφαλής των Εργατικών της Σκωτίας, των οποίων ο γεννημένος στη Γλασκώβη προπονητής είναι ένθερμος υποστηρικτής, έστειλαν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση.