Μπορεί η ΑΕΚ να είχε εξασφαλίσει τον τίτλο από το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, όμως η στιγμή που σφράγισε τη φετινή κιτρινόμαυρη χρόνια ήρθε το Σάββατο. Στο παιχνίδι της Ριζούπολης με τον Απόλλωνα και στα όσα ακολούθησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η οποία έζησε στιγμές βγαλμένες από το παρελθόν και με το βλέμμα στο μέλλον.

Η Ενωση στέφθηκε και επίσημα πρωταθλήτρια Ελλάδας, με τον Πέτρο Μάνταλο να σηκώνει την κούπα στο Γεώργιος Καμάρας. Η νίκη επί του Απόλλωνα με 1-0, χάρη στο γκολ του Αραούχο, δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία. Ολοι όσοι ήταν στο γήπεδο άλλωστε περίμεναν πώς και πώς το σφύριγμα της λήξης για να δουν εκείνο που προσδοκούσαν 24 χρόνια.

Ο Μάνταλος ύψωσε το τρόπαιο στον ουρανό και τα όσα ακολούθησαν μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικά. Πάνω από 25.000 φίλοι της ΑΕΚ ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, η οποία ζούσε σε ρυθμούς Ενωσης. Το ανοικτό πούλμαν με τους πρωταθλητές ξεκίνησε από το γήπεδο με πορεία προς την παλιά Σκεπαστή, στην οδό Φωκών, κάνοντας περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει στον προορισμό του!

Η νύχτα έγινε μέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια από τα καπνογόνα, τα συνθήματα δονούσαν τα κτίρια και το πλήθος παραληρούσε. Μικρά παιδιά κυμάτιζαν τις σημαίες στους ώμους των γονιών τους, φίλαθλοι μεγαλύτερης ηλικίας τραγουδούσαν βουρκωμένοι, άγνωστοι πανηγύριζαν αγκαλιασμένοι. Και μέσα σε όλα, η ομάδα να βρίσκεται σε κατάσταση… έκστασης, με μπροστάρη τον Μανόλο Χιμένεθ. Που έδινε το τέμπο από την οροφή και παράλληλα τον ρυθμό στον κόσμο!

Η πομπή ολοκληρώθηκε μπροστά στο οικόπεδο όπου σε δύο χρόνια θα βρίσκεται η «Αγια-Σοφιά». Παρουσία και του Δημήτρη Μελισσανίδη, που αμέσως μετά το ματς κατευθύνθηκε στο εστιατόριο «Η Πόλη», όπου συνέφαγε με τους συνεργάτες του. Μόλις το πούλμαν έφτασε στον απέναντι δρόμο, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ ανέβηκε στον επάνω όροφο του κτιρίου και βγήκε στο μπαλκόνι. Κρατώντας την κούπα στα χέρια και χαιρετώντας τον κόσμο που τον αποθέωσε. Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλε η συγκεκριμένη διοίκηση ώστε η ΑΕΚ να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια ύστερα από 24 χρόνια, μετρώντας παράλληλα αντίστροφα για την επιστροφή στο «σπίτι» της.

Με φανέλες 1994

Ενα από τα ξεχωριστά γεγονότα της μεγάλης βραδιάς της ΑΕΚ ήταν η αναφορά που υπήρξε στο τελευταίο πρωτάθλημα της Ενωσης, το 1994. Αρκετοί άνθρωποι της ομάδας, όπως ο Βασίλης Δημητριάδης που είχε πανηγυρίσει ως παίκτης εκείνον τον τίτλο, επέλεξαν να φορέσουν φανέλες της ομάδας τού τότε! Κάτι που μεταξύ άλλων έκανε και ο Αντρέ Σιμόες, που στους πανηγυρισμούς ήταν με τη φανέλα του Τόνι Σαβέφσκι! Του οποίου το νούμερο (8) έχει και στη φανέλα.

Πρόκειται για μια σκέψη που είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της ΑΕΚ και αποφάσισαν να υλοποιήσουν συνδέοντας έτσι τους δύο τίτλους. Εκείνον του 1994 και αυτόν του 2018. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και ποδοσφαιριστές που επέλεξαν να γιορτάσουν τιμώντας τη χώρα τους. Ο Γκάλο είχε κρεμασμένη στον λαιμό του τη σημαία της Βραζιλίας, ο Λόπες της Πορτογαλίας και ο Χιμένεθ ένα κασκόλ που ήταν μισό ελληνικό, μισό ισπανικό!

Μελισσανίδης: «Eποχή ΑΕΚ»

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έλαμπε από χαρά το βράδυ της Κυριακής, γιορτάζοντας με την ψυχή του την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η οποία, όπως δήλωσε μιλώντας στην κάμερα του Σκάι, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ΑΕΚ, γεμάτη επιτυχίες.

«Να μη λέμε δυναστείες για να μην κάνουμε υπερβολές. Είμαστε καλά, έχουμε δρόμο ακόμα, θέλω να πιστεύω πως, ναι, υπάρχει εποχή για την ΑΕΚ. Είχαμε καλή ομάδα. Οτι είχαμε καλό προπονητή, ότι ήμασταν σοβαροί και μεθοδικοί, τίποτα άλλο», είπε ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου.

Ο Μανόλο Χιμένεθ ζει έντονα τα παιχνίδια και είναι γενικώς εκδηλωτικός τύπος, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που βίωσε αυτή τη μεγάλη νύχτα για την ΑΕΚ. Ο ισπανός τεχνικός δεν σταματούσε να τραγουδά και να χαιρετά τον κόσμο, δείχνοντας πως αυτή η στιγμή είναι η πιο μεγάλη της καριέρας του, κάτι που επεσήμανε μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους μετά το παιχνίδι: «Είναι ένας τίτλος που τον θέλαμε όλοι πολύ και τον κατακτούμε δίκαια. Η ΑΕΚ χτίζει κάτι καλό πάνω σε γερές βάσεις. Το φετινό μπορεί να είναι απλά η αρχή. Εχουμε ακόμα πράγματα να πετύχουμε και πιστεύω πως θα έχουμε την ευκαιρία να τα κατακτήσουμε. Η ΑΕΚ για μένα αποτελεί προτεραιότητα και πιστεύω σύντομα να μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα για την επόμενη μέρα» σχολίαζε ο Χιμένεθ.

Οι αφιερώσεις των παικτών και μια φωτογραφία

Το μεθύσι της χαράς από την κατάκτηση του πρωταθλήματος κράτησε μέχρι και την Κυριακή για τους παίκτες της ΑΕΚ, που συνέχισαν να το πανηγυρίζουν στα social media. Ο Μπακάκης σημείωσε πως «κατακτήσαμε αυτό που δικαιούμασταν, μπράβο σε όλους», ο Μάνταλος αρκέστηκε σε ένα απλό και συνάμα ξεκάθαρο «πρωταθλητές 2018», ο Μπακασέτας σχολίασε «είμαι περήφανος για τους συμπαίκτες μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο μας», ενώ ο Κονέ αφιέρωσε το τρόπαιο στον Νίκο Λυμπερόπουλο, αναρτώντας μια φωτογραφία όπου πανηγυρίζουν αγκαλιά.

Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ξένοι παίκτες της Ενωσης. Ο Βράνιες επέλεξε να μη σχολιάσει κάτι, ανεβάζοντας μια φωτογραφία του πάνω στο πούλμαν όπου κρατά ένα καπνογόνο, ο Λόπες δήλωσε «περήφανος πρωταθλητής», ο Σιμόες αφιέρωσε το τρόπαιο στη μητέρα του, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Σέρχιο Αραούχο.

Τέλος, μια ξεχωριστή ανάρτηση έκανε ο γιατρός της ΑΕΚ, Αλκης Καλιακμάνης, ανεβάζοντας μια φωτογραφία τού επί σειρά ετών φροντιστή της ομάδας Κώστα Καρυδόπουλου, γράφοντας τα εξής: «Εζησε μέσα στην ΑΕΚ σχεδόν όλη τη ζωή του. Το σήκωσε χθες και δεν μπορούσε να σταματήσει τα δάκρυά του που κυλούσαν. Το μόνο που έλεγε και ξανάλεγε ήταν “ευχαριστώ”».