Ενας φίλος από τα παλιά. Λεονάρντο Ζαρντίμ προσεχώς στην Ελλάδα. Ο πορτογάλος προπονητής έρχεται προσκεκλημένος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Του ρώσου κροίσου που πέρα από ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής Μονακό είναι εδώ και μερικά χρόνια και ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, του περίφημου νησιού της οικογένειας Ωνάση. Ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού θα είναι στη χώρα μας στις 21 Μαΐου και την επόμενη ημέρα θα ταξιδέψει για τη Λευκάδα για να παραστεί σε μια εκδήλωση που καλεσμένος είναι και ο Ακης Ζήκος (έπαιξε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με τους Μονεγάσκους). Προφανώς ο Ζαρντίμ θα περάσει μια βόλτα και από τον Πειραιά. Εκεί όπου έχει ακόμη αρκετούς φίλους. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, διατηρεί πάντα άριστες σχέσεις με ανθρώπους που εργάστηκαν για εκείνον. Και στην προκειμένη περίπτωση: οι καλές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν από τη «συστατική επιστολή» του νυν τεχνικού της Μονακό για τον Πέδρο Μαρτίνς. Τα καλύτερα είπε για τον συμπατριώτη του. Οσον αφορά το ταξίδι του Ζαρντίμ στα μέρη μας, ήδη ζήτησα από άνθρωπό μου στη Λευκάδα να με κρατά ενήμερο.

Διαιτησία

Μια παρέα είναι τέσσερις αθηναίοι διαιτητές. Ο Παπαπέτρου, που προαλείφεται να σφυρίξει το Σάββατο στον τελικό. Οι Ευαγγέλου, Τουμπακάρης κι ο φέρελπις Γκάμαρης. Αυτός που τίναξε στον αέρα το Αστέρας Αμαλιάδας – Αήττητος Σπάτων. Κοινό σημείο αναφοράς, ότι τους έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη αυτοί που τους ορίζουν.

Η δικαίωση των σοφών

Κάποιοι ημεδαποί δοκησίσοφοι θεώρησαν εαυτούς δικαιωμένους που φωνασκούν πως οι τίτλοι κερδίζονται στους αγωνιστικούς χώρους, με αφορμή την απόφαση των ποδοσφαιρικών Αρχών της Τουρκίας να συνεχιστεί ο αγώνας Κυπέλλου της Φενέρμπαχτσε – Μπεσίκτας από το λεπτό που διεκόπη λόγω τραυματισμού του προπονητή των φιλοξενουμένων. Δεν είχαν υπολογίσει, όμως, πως η Μπεσίκτας θα αποφάσιζε να μην κατέβει στο ματς και να το χάσει στα χαρτιά.

Ούτε επίσης πως ο αδερφός του Πολ Πογκμπά, Φλορεντίν, θα έτρωγε το ξύλο της αρκούδας από τους συμπαίκτες του στην Γκεντσλερμπιρλίγκι γιατί με δική του πρωτοβουλία έβγαλε την μπλούζα του στο 87ο λεπτό και αποχώρησε από το ματς με την Αντάλιασπορ, αφήνοντας με δέκα παίκτες την ομάδα του. Αυτό θα πει δικαίωση!

Σημαδιακή ημερομηνία

Τα τυπικά απομένουν ώστε να ανακηρυχθεί η 6η Μαΐου εθνική εορτή του ελληνικού μπάσκετ! Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη ημερομηνία μοιάζει εδώ και 38 χρόνια αγγιγμένη από μια καλή νεράιδα…

Στις 6 Μαΐου του 1980, έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα ο Νίκος Γκάλης κόντρα στη Σουηδία, στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού Τουρνουά του Βεβέ.

Ακριβώς την ίδια ημέρα γεννήθηκε στην Κοζάνη ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Στις 6 Μαΐου του 2007, ανήμερα των γενεθλίων τους, ο Διαμαντίδης και ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στον θρόνο της Ευρωλίγκας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο ΟΑΚΑ.

Και προχθές, 6 Μαΐου του 2018 στο ίδιο γήπεδο, η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο στο Basketball Champions League!

Το είχε προβλέψει

Από το 1968 στο 2018, από το Καλλιμάρμαρο στο ΟΑΚΑ και από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, ιδού οι κάθετοι, αλλά συνάμα παράλληλοι δρόμοι της ΑΕΚ…

Στις 13 Φεβρουαρίου η Ενωση νίκησε με την ψυχή στο στόμα τη ρεθυμνιώτικη ομάδα (95-90) και το ίδιο βράδυ μετακινήθηκε στο Ηράκλειο όπου τέσσερις ημέρες αργότερα θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το βράδυ μετά το δείπνο όλα τα μέλη της ομάδας στρώθηκαν στο σαλόνι του ξενοδοχείου, είδαν την ταινία «1968» και μέσα στην περιρρέουσα συγκίνηση πετάχτηκε ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ο οποίος φημίζεται για την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση του, και είπε: «Παιδιά, κι εμείς θα κερδίσουμε, γιατί δεν γίνεται να χάσουμε». Οπερ και εγένετο!

Δεν κράτησε πισινή

«Ψάξτε για τους άλλους πέντε που πέφτουν. Ο Παναιγιάλειος θα σωθεί», είχε προεξοφλήσει στις 31 Ιανουαρίου ο κόουτς Πέτρος Δημητρίου. Τρεις μήνες (και κάτι) μετά τη συγκεκριμένη δήλωση, η ομάδα απέχει 13 βαθμούς από τη σωτήρια 12η θέση, 4 αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Football League. Οπότε μαθηματικά δεν προλαβαίνει να σώσει την παρτίδα και ελπίζει μόνο σε δικαστικές ανατροπές. Ο Δημητρίου, δε, που προανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει στο τέλος της περιόδου, θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο ριμέικ της διαφήμισης «καλύτερα να μασάς». Του το προτείνω ανεπιφύλακτα.

«Ψηφίζει» ΑΕΚ ο Κόντε

Ο Πέδρο Κόντε είναι μια περίπτωση που ενδιαφέρει έντονα τον ΠΑΟΚ αλλά και την ΑΕΚ. Με την Ενωση να μπαίνει τελευταία δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησής του. Ποντάροντας κυρίως στην επιθυμία του παίκτη να φορέσει τα κιτρινόμαυρα. Καθώς όπως μαθαίνω, ο Κόντε εκτιμά πως στην ΑΕΚ θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθεί. Μένει να φανεί αν το παραπάνω είναι αρκετό για να ντύσει τον παίκτη στα κιτρινόμαυρα ή ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτησή του.

Κίνηση με σημασία

H Μαρία Σάκκαρη (φωτογραφία πάνω) εκφράζει απόλυτα το ολυμπιακό πνεύμα και το απέδειξε με μια κίνησή της την οποία αποκάλυψε στη Μαδρίτη. Οπως πληροφορήθηκα, η ομοσπονδία τένις τής πρόσφερε ποσό 30.000 ευρώ για την ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά η ίδια απάντησε πως το ποσό αυτό θα έπρεπε να μοιραστεί τόσο στον Στέφανο Τσιτσιπά όσο και στη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, που επίσης ανήκουν στην ίδια κατηγορία. «Η Βαλεντίνη έχει ανάγκη τα χρήματα περισσότερο από εμένα, καθώς η θέση της στην κατάταξη είναι χαμηλότερη, αλλά και ο Στέφανος το αξίζει επίσης όπως κι εγώ», ήταν η απάντησή της.

Χαμογέλα, Ντράγκαν, χαμογέλα..

Τα φώτα είχαν χαμηλώσει, ο κόσμος είχε αποχωρήσει, οι τελευταίοι δημοσιογράφοι μάζευαν τα πράγματά τους από το κέντρο Τύπου. Βράδυ Κυριακής στο ΟΑΚΑ.

Το μάτι μας πήρε τον Ντράγκαν Σάκοτα, αθόρυβα και σεμνά όπως πάντα, να μπαίνει διακριτικά στο γραφείο του ακολουθούμενος από τη γυναίκα του Ντραγκάνα.

«Κόουτς, συγχαρητήρια και να χαμογελάς περισσότερο, το αξίζεις» του είπε ένας φίλος και ο κόουτς του απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο!

«Χαμογελάω όσο πρέπει» είπε ο θριαμβευτής του τουρνουά. Οταν είχε ερωτηθεί εάν θα είναι η κορυφαία του στιγμή ως πατέρα αν σηκώσει ο γιος του το τρόπαιο και αν θα πανηγυρίσει για πρώτη φορά περισσότερο από το συνηθισμένο, είχε πει «μου αρκεί η χαρά του γιου μου και των συμπαικτών του. Πανηγυρίζουν και για μένα».

Η Ντραγκάνα έλαμπε και ενώ αρχικά είπε ότι χαίρεται και για τους δύο το ίδιο (σύζυγο και γιο), μετά παραδέχθηκε ότι χάρηκε περισσότερο για τον Ντράγκαν και συναίνεσε ότι πρέπει να χαμογελά παραπάνω.