Παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε η Διεθνής Αμνηστία η οποία ζήτησε να αθωωθούν τρεις αλλοδαποί μέλη ΜΚΟ που έχουν καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η δίκη των αλλοδαπών ξεκίνησε τη δευτέρα στη Μυτιλήνη.

Η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν». Πρόσθεσε δε η υπεύθυνη, αναφερόμενη σε όλες τις ΜΚΟ που έχουν δράσει κατά καιρούς στα νησιά του Β. Αιγαίου, ότι «οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να τυγχάνουν υπεράσπισης»

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες ήταν εθελοντές στη ΜΚΟ Proemaid. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατηγορούνται για απόπειρα παράνομης διακίνησης και αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη».