Η ποδοσφαιρική… διώρυγα παραμένει κλειστή από το 1993 και είναι αδύνατη η διέλευση προς τον κόλπο της Σούπερ Λίγκας για τον ΠΑΣ Κόρινθος. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση στην Α’ Εθνική η ομάδα διαγράφει τροχιά ανόδου προς τη Γ’ κατέχοντας την πρώτη θέση στην Α’ ΕΠΣΚ με 26 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Πόσο μακρινή φαντάζει η 31η Μαΐου 1992… Τότε που η Κόρινθος «φρέναρε» (1-1) σε εντός έδρας παιχνίδι τον διεκδικητή του πρωταθλήματος Ολυμπιακό την προτελευταία αγωνιστική (45′ Δημήτρης Αδάμου – 44′ Ολεγκ Προτάσοφ) μπροστά σε 8.000 θεατές.

Από ρυθμιστής τίτλου όμως (γιατί είχε αποσπάσει ισοπαλία 0-0 και στο «Γ. Καραϊσκάκης») έφθασε την επόμενη σεζόν να γράφει τον επίλογο του κεφαλαίου «Α’ Εθνική». Το οξύμωρο της ιστορίας είναι πως μετά τον υποβιβασμό (το καλοκαίρι του 1993) πήρε γεύση από ευρωπαϊκή διοργάνωση! Ελαβε μέρος σε όμιλο του Κυπέλλου Ράπαν, τον πρόγονο του Ιντερτότο (ήττες από Τρέλεμποργκ 0-3, Σααρμπρίκεν 0-3, Λίνγκμπι 0-2 και Ραπίντ Βουκουρεστίου 2-8).

Συμμετείχε και ο τότε αρχηγός Παναγιώτης Τζαναβάρας που συμπλήρωσε 10ετία στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στη διάρκεια της θητείας του (1984-94) έπαιξε επτά σεζόν στη Β’ Εθνική, δύο στην Α’ και μία στη Γ’, ενώ μετέπειτα την καθοδήγησε ως προπονητής.

«Δεν θα ξεχάσω το 1991 που ανεβήκαμε στην Α’ Εθνική. Ηταν και θετικότατη η πρώτη μας χρονιά. Είχαμε πολύ καλή μαγιά ελλήνων και ξένων παικτών (Ντάνουτ Λούπου, Μίροσλαβ Οκόνσκι). Θυμάμαι ότι ουσιαστικά κόψαμε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό με επωφελούμενη την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς» εξιστορεί στα «ΝΕΑ» ο Τζαναβάρας.

«Λάθη και άγνοια παραγόντων»

Γιατί όμως δεν κατάφερε να στεριώσει η Κόρινθος στην Α’ Εθνική; «Η πτωτική πορεία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε λάθη παραγόντων οι οποίοι έχουν άγνοια από οργάνωση. Αρχισαν να εμπλέκονται και άνθρωποι για άλλους λόγους: κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς. Δεν είχαν όμως γνώση του αντικειμένου και σιγά σιγά άρχισε η κατάρρευση. Πήρε την κάτω βόλτα η ομάδα και όταν απομακρύνθηκε ο βασικός χορηγός της, η Motor Oil».

Μάλιστα, ο Τζαναβάρας επικαλείται και το παράδειγμα της Παναχαϊκής. «Πολλές ιστορικές ομάδες δεν εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο ή καθυστερούν να εμφανιστούν επειδή ασχολούνται άνθρωποι με έλλειψη γνώσης του αντικειμένου. Οι ομάδες και το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι απλό. Δείτε το παράδειγμα της Παναχαϊκής. Διαλυμένη ήταν η ομάδα και κοιτάξτε τι δημιούργησαν ο Κώστας Κατσουράνης αλλά και ο Πάρις Γεωργακόπουλος. Είναι γνώστες του αντικειμένου. Θεωρώ ότι η Παναχαϊκή και θα προβιβαστεί στη Σούπερ Λίγκα και θα παίξει στην Ευρώπη».

Οπότε και για τον ΠΑΣ Κόρινθος η άνοδος στην Γ’ Εθνική δεν συνεπάγεται απαραίτητα και διαρκή ανοδική πορεία. «Εχει σημασία ποιοι θα πλαισιώσουν διοικητικά την ομάδα. Το εύκολο είναι να οριστεί μια διοίκηση. Πρέπει όμως να γνωρίζει τι πρέπει να πράξει» τονίζει ο Τζαναβάρας (30/10/1964) που ήταν αγέννητος, όταν ο Παγκορινθιακός (πρόγονος της σημερινής ομάδας) συμμετείχε στην Α’ Εθνική το 1959-60. Στο τέλος υποβιβάστηκε, αλλά πέτυχε μια ανεξίτηλη νίκη (1-0) κόντρα στον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα. Ο σύλλογος μάλιστα χρησιμοποιούσε ως έδρα το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων και οι φαντάροι είχαν παρατήσει τις σκοπιές τους για παρακολουθήσουν το παιχνίδι.

Ο Παγκορινθιακός συγχωνεύτηκε το 1963 με τον Αρη Κορίνθου και γεννήθηκε ο ΑΠΣ Κόρινθος που μετείχε στην Α’ Εθνική συνολικά πέντε σεζόν. Την πρώτη φορά μάλιστα, το 1979-80, κέρδισε 2-1 τον διεκδικητή του τίτλου Αρη, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό και 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρονιά (1980-81) κατάφερε να λυγίσει και την ΑΕΚ (2-1).

Το 1981-82 υποβιβάστηκε και επανεμφανίστηκε στα «σαλόνια» τη διετία 1991-93, πριν αρχίσει σταδιακά η κατρακύλα. Το 1999 ο ΑΠΣ συγχωνεύτηκε με τον νέο Παγκορινθιακό και προέκυψε ο ΠΑΣ Κόρινθος.

Μελανό σημείο στη νεότερη ιστορία της ομάδας είναι ο υποβιβασμός από τη Γ’ Εθνική το 2011 για «δυσφήμηση του ποδοσφαίρου κατ’ εξακολούθηση».