Χρειάστηκε να παλέψουν και οι δύο με «χίλια μύρια κύματα» μέχρι να βρεθούν και πάλι σε γνώριμα νερά. Και τι δεν πέρασαν για να υλοποιήσουν τον μεγάλο τους στόχο. Και φουρτούνες πολλές και προβλήματα. Και να σου οι ξαφνικές μπόρες. Και να σου τα ζόρια. Στο τέλος όμως ουράνιο τόξο και αγαλλίαση. Ανείπωτη χαρά για τους φιλάθλους δύο μεγάλων ομάδων του ποδοσφαίρου μας, του Αρη και του ΟΦΗ, που είδαν τις προσδοκίες τους να εκπληρώνονται αρκετές αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος της Football League.

Η αλήθεια είναι πως η επισημοποίηση της επιστροφής των δύο μεγάλων συλλόγων στη Σούπερ Λίγκα αποτελεί μια είδηση που ενισχύει τη δυναμική του πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Οταν για παράδειγμα κάποιος αναφέρεται στον Αρη, μια μεγάλη και ιστορική ομάδα με πολλούς φιλάθλους, ένα μόνο μπορεί να πει. Η παρουσία του στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν δίνει ένα διαφορετικό χρώμα και είναι ξεκάθαρο πως ο Αρης μόχθησε πολύ για να γυρίσει εκεί όπου ανήκει.

Και δεν αναφερόμαστε στη φετινή χρονιά, καθώς φέτος επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και το μεγάλο φαβορί κατέκτησε την άνοδο. Η αναφορά για τα δύσκολα χρόνια έχει να κάνει με τις χρονιές που ο Αρης περιπλανήθηκε σε δύσβατα μονοπάτια για τη φανέλα του. Ηταν οι χρονιές που η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να κάνει αυτό που περίμεναν, αυτό που προσδοκούσαν οι οπαδοί της.

Και ήταν τέσσερα χρόνια που είχαν τον χαρακτήρα ποδοσφαιρικής οδύσσειας. Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αρης λαβώθηκε δεκάδες φορές παίζοντας μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Η θέση του είναι στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρά την τετραετή δοκιμασία το σημαντικό στοιχείο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι πως δεν απώλεσε τα χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο τεχνικός των Κιτρινόμαυρων Δημήτρης Σπανός έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του στόχου που είχε θέσει ο σύλλογος στο ξεκίνημα της σεζόν. Κι όσο για τους πρωταγωνιστές εντός αγωνιστικών χώρων, δεν χωρά αμφιβολία πως οι Δημήτρης Διαμαντόπουλος και Βαγγέλης Πλατέλλας έκαναν τη διαφορά. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος μιας ομάδας χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και είναι σίγουρο πως όλοι οι παίκτες του Αρη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιστρέψει η ομάδα τους στη μεγάλη κατηγορία.

Το Κλεάνθης Βικελίδης, ένα από τα ιστορικά γήπεδα της χώρας, θα ξαναζήσει μεγάλες στιγμές. Οι κερκίδες του θα πάρουν ξανά χρώμα από τα μεγάλα ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας και η αλήθεια είναι πως η μεγάλη κατηγορία έχει να κερδίσει πολλά από την επιστροφή των Κιτρινόμαυρων. Ο Αρης είναι πανέτοιμος για να επιστρέψει, κι αυτήν τη φορά δεν είναι απλά λόγια. Δεν είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος.

Αυτήν τη φορά είναι η πραγματικότητα και η ομάδα της Θεσσαλονίκης δείχνει αποφασισμένη να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Τούτο είναι άλλωστε το βασικό ζητούμενο για τον Αρη. Να μην ξεχάσει όλα εκείνα που τον οδήγησαν μακριά από το «φυσικό του περιβάλλον», με προφανή βέβαια στόχο να μην επαναλάβει λάθη που του κόστισαν ακριβά. Ο Αρης είναι και πάλι στην «παρέα» των μεγάλων και γύρισε για να μείνει.

Η μεγάλη προσπάθεια του ΟΦΗ

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η φετινή σεζόν και για τον ΟΦΗ, με την ομάδα του Ηρακλείου μάλιστα να κάνει υπέρβαση για την επίτευξη της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα. Κι όμως, είναι μια σεζόν στην οποία κυριαρχεί συναίσθημα χαρμολύπης, αν μας επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του όρου. Απ’ τη μία η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα, απ’ την άλλη η απώλεια ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης ομάδας. Ο Ευγένιος Γκέραρντ έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει τον αγαπημένο του ΟΦΗ να γυρίζει στα «σαλόνια». Το Ηράκλειο, η πόλη του Γκέραρντ, έκλαψε από αβάσταχτο πόνο για την απώλεια ενός ανθρώπου που ήταν σύμβολο για την ομάδα του ΟΦΗ.

Οι Κρητικοί έκαναν τα πρώτα βήματα στη σεζόν έχοντας ξεκάθαρο προσανατολισμό. Εβλεπαν ψηλά, πολύ ψηλά και δεν ήθελαν να… ζαλιστούν. Στο μυαλό όλων υπήρχε μόνο η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα. Κι ενώ όλα έδειχναν ιδανικά, ξαφνικά προέκυψαν προβλήματα. Για την ακρίβεια, αυτά δεν ήταν απλά προβλήματα. Ηταν ζόρια, και μάλιστα μεγάλα. Οικονομικής φύσεως, τα οποία απείλησαν να γονατίσουν την ομάδα του Ηρακλείου. Παίκτες έφυγαν και το «οικοδόμημα» κινδύνευε με κατάρρευση.

Τελικά βρέθηκε η λύση και η προσπάθεια από το ξεκίνημα της σεζόν δεν καταστράφηκε. Ο κάματος όσων έμειναν δεν πήγε χαμένος και ο ΟΦΗ πανηγυρίζει την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα. Ο Κρητικοί ταλαιπωρήθηκαν όπως και ο Αρης, κι αυτό βέβαια έχει να κάνει με τα τρία χρόνια που έμειναν μακριά από τη μεγάλη κατηγορία.

Ο τεχνικός του ΟΦΗ Νίκος Παπαδόπουλος έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην επιτυχία της ομάδας του. Δεν έφυγε όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και η απόφασή του να παραμείνει στον πάγκο του ΟΦΗ βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ιστορικό σύλλογο.

Κι όσο για τον μεγάλο πρωταγωνιστή στο χορτάρι, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Δημήτρης Μάνος, καθώς ο 23χρονος σέντερ φορ έκανε ό,τι ήθελε στις αντίπαλες άμυνες. Είναι αυτός που έχει πετύχει 22 γκολ στο πρωτάθλημα και η εντυπωσιακή του σεζόν δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Ολυμπιακό. Ο ΟΦΗ κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει στο ξεκίνημα της σεζόν και για την ομάδα της Κρήτης ισχύει ό,τι και για τον Αρη. Ο ΟΦΗ είναι υποχρεωμένος να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος αν θέλει να μην ξαναβρεθεί εκτός «σαλονιών».

Αρης και ΟΦΗ έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά την επιστροφή τους στη Σούπερ Λίγκα κι απλά απομένει να δούμε ποια από τις δύο ομάδες θα κατακτήσει την πρώτη θέση στη Football League.