Απάντηση έστειλε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην χθεσινή επιστολή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που ζήτησε ενημέρωση για τις καταγγελίες φοιτητικών παρατάξεων για αντιγραφές στο Ίδρυμα .

Ο υπουργός Παιδείας στην επιστολή του έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά θέματα παραβατικότητας αλλά και δεοντολογίας και ακαδημαϊκότητας».

«Όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται όχι μόνο ως μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ως οργανωμένα συστηματικά και επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να χρήζουν άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης από την ακαδημαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός.

Στην απάντηση του ΟΠΑ αναφέρεται ότι «Στις 26/2/2018 φοιτητική παράταξη, που δραστηριοποιείται στο ΟΠΑ, απέστειλε καταγγελία με την οποία καταγγέλλει ότι μέλη άλλης φοιτητικής παράταξης, με χρήση του Facebook, οργάνωσαν στις 29/1/2018 συνομιλία εξεταζόμενων σε ένα μάθημα. Ως τεκμήρια αυτής της καταγγελίας κατέθεσε η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη εκτυπώσεις με επικοινωνία χρηστών του Facebook»

Ο Πρύτανης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της από 26/2/2018 καταγγελίας περί εκκίνησης έρευνας, με επιστολή του στις 15/3/2018 απέστειλε στο αρμόδιο όργανο την καταγγελία, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για τη διαπίστωση της τυχόν τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και τον προσδιορισμό των προσώπων που τυχόν ευθύνονται.

«Δεδομένου ότι η εν λόγω καταγγελία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά αναφέρεται αορίστως σε «χρήστες» μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα προκύπτουν ζητήματα που άπτονται της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διερεύνηση του σοβαρού αυτού θέματος καθίσταται απαιτητική» αναφέρει το πανεπιστήμιο

«Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και είναι σαφές και αυτονόητο ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση για το ΟΠΑ η τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και η υπεράσπιση του κύρους των πτυχίων του. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με αξιοπιστία και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, και οι τυχόν παραβάτες θα τιμωρηθούν. Προέχει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης ακόμα και αν αυτή ολοκληρωθεί μετά τη διενέργεια των επικείμενων φοιτητικών εκλογών στις 16/5/2018»καταλήγει το Ίδρυμα.