Ενα κατασκοπικό θρίλερ για γερά νεύρα –που το σενάριό του θα ζήλευε ακόμη και ο μετρ της κατασκοπικής λογοτεχνίας Τζον Λε Καρέ –και το οποίο είχε στόχο την αποσταθεροποίηση και τελικώς τη διάλυση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επίθεσης, εντός των επόμενων ημερών, κατά του σημερινού διοικητή της αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Πίσω από αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, με απώτερο σκοπό την υπονόμευση του αξιόμαχου της νευραλγικής υπηρεσίας πληροφοριών και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας –όπως αποκαλύπτει ανώτατος παράγοντας της ΕΥΠ –φέρεται να βρίσκεται η μυστική υπηρεσία τρίτης χώρας, μη δυτικής.

Η ιστορία όμως περιπλέκεται κι άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, πρωταγωνιστής είναι ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ που έχει αποπεμφθεί από την Υπηρεσία και έχει καταδικαστεί για κατασκοπία υπέρ τρίτης χώρας και έτσι το σχέδιο παίρνει χαρακτηριστικά εθνικής προδοσίας. Ταυτόχρονα, ενεργό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει και δεύτερο πρόσωπο, με πλούσιο κατασκοπικό παρελθόν, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει στρατολογηθεί και να έχει εργαστεί για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).

Το σχέδιο της ξένης μυστικής υπηρεσίας –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ίδιου ανώτατου παράγοντα –ήταν η επίθεση να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες. Και έτσι να ανατραπούν όλες οι δομές που έχει δημιουργήσει η ΕΥΠ προκειμένου να λειτουργεί ως υπηρεσία αμιγώς εθνική για την προστασία της χώρας μας στον τομέα της ασφάλειας και της συλλογής πληροφοριών. Ενήμερος πάντως γι’ αυτή την επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και άλλοι πολιτικοί παράγοντες.

Επίθεση. Το σχέδιο της ξένης μυστικής υπηρεσίας είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πλήξει ανεπανόρθωτα κυρίως τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και άλλα υψηλότατατα στελέχη, και επρόκειτο να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους:

Το πρώτο «χτύπημα» εναντίον του από τους ξένους πράκτορες θα ήταν –σύμφωνα πάντα με τις πηγές πληροφόρησης του ανώτατου παράγοντα της ΕΥΠ –να στηθεί μια κατηγορία πως διατηρεί εταιρείες στην Ιταλία για προώθηση λαθρομεταναστών.

Το δεύτερο σκέλος του δόλιου σχεδίου της ξένης μυστικής υπηρεσίας ήταν να κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται σε σεξουαλική παρενόχληση κατά γυναίκας στην ΕΥΠ.

Το τρίτο μέρος της επίθεσης κατά του διοικητή ήταν να κατηγορηθεί ότι παίρνει χρήματα –προφανώς από τα μυστικά κονδύλια –για ίδιον όφελος.

Ακόμη, μέρος του σχεδίου κατά του επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν επίσης να κατηγορηθεί πως πρόσωπο με το οποίο έχει στενούς δεσμούς έχει νοικιάσει διαμέρισμα σε ακριτική περιοχή σε στέλεχος του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο συνδικαλιστής. Κύριος μοχλός της κατασκοπικής επίθεσης κατά της ΕΥΠ –σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της Εθνικής Υπηρεσίας –φέρεται να είναι ένας πρώην συνδικαλιστής της Υπηρεσίας που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για κατασκοπία υπέρ τρίτης χώρας και πλέον έχει αποπεμφθεί. Θεωρείται ότι αυτός είχε αναλάβει το σχέδιο και την ενεργοποίηση της επαπειλούμενης επίθεσης εναντίον τη ΕΥΠ και γι’ αυτό η δράση του αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Σε χώρο του συνδικαλιστή… πράκτορα είχαν βρεθεί στον παρελθόν 3.500 διαβαθμισμένα έγγραφα.

Το ίδιο πρόσωπο κατηγορείται ότι την περίοδο 2001-2009 ήλεγχε ουσιαστικά τις προσλήψεις στην Υπηρεσία. Βρέθηκε να έχει στα χέρια του ψυχομετρικά στοιχεία δεκάδων – εκατοντάδων εργαζομένων τα οποία αργότερα βρέθηκαν σε εργαστήριο στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

Ο νούμερο «δύο» του κατασκοπικού θρίλερ φέρεται να είναι ένα πρόσωπο με ρόλο στενού συνεργάτη του πρώην συνδικαλιστή της ΕΥΠ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Δανία. Είναι καταδικασμένος για ενεργειακή απάτη και η χώρα μας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του.

Προτού βρεθεί στη Δανία όμως είχε διαφύγει στην Τουρκία όπου έμεινε περίπου τέσσερα χρόνια. Εκεί –σύμφωνα με πληροφορίες –δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκε από τη ΜΙΤ. Η ΕΥΠ τον εντόπισε και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά τον έφερε στην Ελλάδα, τον εκπαίδευσε και τον ενέταξε στην υπηρεσία επιχειρώντας ταυτόχρονα να μάθει αν όντως ήταν πράκτορας της ΜΙΤ. Η προσπάθεια δεν απέδωσε και το συγκεκριμένο πρόσωπο εξαφανίστηκε.

Αμέσως μετά μάλιστα διαπιστώθηκε, μέσω αναρτήσεών του στο Διαδίκτυο, πως ο συγκεκριμένος άντρας είχε έρθει σε επαφή με τον υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατόπιν μεσολαβήσεως του Πάνου Καμμένου.