Σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου θα προχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ΓΕΝ αποφάσισε μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου «Αρματωλός». Ο κυβερνήτης θα ολοκλήρωνε την υπηρεσία του στην κανονιοφόρο το καλοκαίρι, όμως μετά το επεισόδιοαποφασίστηκε να μετακινηθεί νωρίτερα. Η κύρια ευθύνη για το συμβάν της επακούμπησης βαρύνει το τουρκικό πλοίο αλλά, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, η απόφαση για την αντικατάσταση ελήφθη, διότι στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο Έλληναςκυβερνήτης θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφευχθεί η σύγκρουση των δύο πλοίων.

Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το τουρκικό εμπορικό πλοίο «KARMATE», παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Π.Ν.

Μετά το συμβάν, από το οποίο δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες, το τουρκικό πλοίο, παρά τις κλήσεις στον ασύρματο από την ελληνική πλευρά, συνέχισε την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.

Το γεγονός αυτό μοιάζει πολύ με την προσπάθεια εμβολισμού του λιμενικού σκάφους «Γαύδος« πριν μερικές εβδομάδες από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής. Και μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς η κανονιοφόρος είναι ένα πολύ μεγάλο πλοίο και δεν μπορεί να μην το είδε ο καπετάνιος του τουρκικού εμπορικού.

Πάντως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη στάση που κράτησε η ελληνική κανονιοφόρος κι αν έπρεπε να κυνηγήσει το τουρκικό πλοίο.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση του τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.