Ενα νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου της, που αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα, εγκαινιάζει η Παπαστράτος. Με τις αλλαγές που θα ενεργοποιηθούν από τα μέσα Μαΐου θα διασφαλίζεται η 24ωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.
Ειδικότερα, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με τέσσερις μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από δύο ημέρες ρεπό. Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης τον χρόνο. Η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), χωρίς μείωση των μισθών. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή του εργοστασίου της σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής ράβδων θερμαινόμενου καπνού για το IQOS στις εγκαταστάσεις της.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η μείωση στον χρόνο εργασίας αποφασίστηκε με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της Παπαστράτος, επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση από την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με τη σχετική τροποποίηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτος Γιώργο Παρτσακουλάκη, «πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ξεκίνημα της νέας εποχής της Παπαστράτος. Μειώνουμε τις ώρες εργασίας, χωρίς να μειώνουμε τους μισθούς. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με σημαντικά οφέλη για όλους».