Προειδοποίηση ενάντια στην ακύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απηύθυνε την Πέμπτη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αν δεν υπάρχει κάποια καλή εναλλακτική για να την αντικαταστήσει.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι αν δεν διατηρηθεί η συμφωνία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σφοδρός επικριτής της εν λόγω συμφωνίας, απειλεί να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση με το Ιράν καθώς και με τους συμμάχους των ΗΠΑ που επιθυμούν τη διατήρησή της. Ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου για να αποφασίσει αν θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία.

«Αν κάποια μέρα υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για να την αντικαταστήσει, τότε καλά, όμως δεν θα πρέπει να την ακυρώσουμε αν δεν έχουμε μια καλή εναλλακτική», τόνισε ο Γκουτέρες. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνους καιρούς», προειδοποίησε.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν μια διπλωματική νίκη και είναι σημαντικό να τη διατηρήσουμε, αλλά επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία για τα οποία είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο διότι βλέπω ότι η περιοχή είναι σε μια πολύ επικίνδυνη θέση», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Κατανοώ τις ανησυχίες κάποιων χωρών σχετικά με την ιρανική επιρροή σε άλλες χώρες της περιοχής. Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα», εξήγησε.