Λουκέτο σε 16 σχολεία έβαλε σήμερα ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Το κλείσιμο των σχολείων (τεσσάρων νηπιαγωγείων, πέντε δημοτικών, τεσσάρων γυμνασίων και τριών λυκείων) αποφασίστηκε εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που επικρατεί στην πόλη από προχθές το βράδυ. Το πρόβλημα με τις έντονες και δυσάρεστες οσμές δεν είναι καινούργιο για την περιοχή. «Πρόκειται για ένα χρόνιο και περιοδικό πρόβλημα» εξηγεί ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. «Εχουμε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη «το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε πριν από δύο εβδομάδες και η Ελευσίνα. Από τις αυτοψίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο λόγος που προκαλεί το πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια, από τους έλεγχους που διενέργησαν και χθες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την εστία του προβλήματος.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά και τους κινδύνους για την υγεία τους –που ενδεχομένως δημιουργούνται. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με κοινή τους δήλωση ζητούν: «να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής, αρχής γενομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και η συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων οσμών· να ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να εξετάσει το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας».

Σύμφωνα με τους προαναφερόμενους, επειδή φαινόμενα δυσάρεστων οσμών παρατηρούνται και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου κι άλλων χημικών προϊόντων, οι έλεγχοι πρέπει να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών.

«Το φαινόμενο αυτό τείνει να αποκτά μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, χωρίς έως σήμερα να έχουν με ακρίβεια προσδιοριστεί η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Γαβρίλης και ο Χρήστος Βρεττάκος.