Μύρισε… καλοκαίρι. Πόσω δε μάλλον μετά τους τρεις βαθμούς με τον Παναιτωλικό που οριστικοποίησαν την τελική κατάταξη του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα. Οι Πειραιώτες είναι στην τρίτη θέση, ξεκινούν την επόμενη χρονιά από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει πλέον ημερομηνίες: κλήρωση για τον πρώτο αντίπαλο στις 23 Ιουλίου, πρώτο ματς στις 9 Αυγούστου. Λεπτομέρεια που δίνει το δικαίωμα στον 48άχρονο να προχωρήσει τον σχεδιασμό με θέα στη νέα σεζόν. Μια αγωνιστική έμεινε άλλωστε (την Κυριακή στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ), και η αυλαία πέφτει.

Ο πορτογάλος προπονητής λοιπόν, που είναι σε καθημερινή βάση στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, δεν μιλά πλέον με υποθέσεις κοιτάζοντας τη σεζόν 2018-19. Ηδη υπάρχει μια επεξεργασία για την έναρξη της προετοιμασίας που λογικά σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες σεζόν που ξεκινούσαν Ιούνιο, τώρα θα αρχίσει τον Ιούλιο. Κερδίζει ο Ολυμπιακός δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το αυτονόητο της επανεκκίνησης που έρχεται. Και μιας και πλέον κουβεντιάζεται η προετοιμασία εμφανίστηκε στη χώρα μας στενός συνεργάτης του νέου προπονητή των Ερυθρολεύκων. Ο γυμναστής Αντόνιο Ενρίκες. Ηταν την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, ήταν χθες και προχθές στο αθλητικό κέντρο της ομάδας για να συζητήσει με τον συνάδελφό του Χρήστο Μουρίκη για τα όσα θα λάβουν χώρα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πού θα γίνει φέτος), αλλά και για όσα θα πρέπει να προηγηθούν ως ότου η ομάδα ταξιδέψει.

Ο Ενρίκες ήταν με τον Μαρτίνς σε όλες τις ομάδες που έχει εργαστεί ώς εδώ το νέο αφεντικό του Θρύλου. Πρόσωπο εμπιστοσύνης και επί της ουσίας ο δεύτερος Πορτογάλος που έρχεται στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, κατόπιν εισήγησης του νέου προπονητή. Ο πρώτος είναι ο Φρανσίσκο Κόστα που παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στα τμήματα υποδομής και ετοιμάζει έκθεση με προτάσεις για τη λειτουργία της ακαδημίας, η οποία αυτό το διάστημα έχει την τιμητική της: τέσσερα δικά της παιδιά στην εντεκάδα της περασμένης Κυριακής (Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Βρουσάι) και συνολικά πέντε (με την προσθήκη του Βέργου από τον πάγκο) από όσους χρησιμοποίησε ο Χρήστος Κόντης κόντρα στον Παναιτωλικό. Θα παίξει ρόλο στη δημιουργία της νέας ομάδας η αξιοποίηση των τμημάτων υποδομής. Εκεί όπου το ταλέντο περισσεύει.

«Πενηντάρισε» ο Φορτούνης

Κοντά τέσσερα χρόνια. Από τις 22 Ιουλίου 2014 όταν ο Κώστας Φορτούνης έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής στο λιμάνι της καρδιάς του, μέχρι την Κυριακή και την… παράσταση κόντρα στο Παναιτωλικό. Εκεί όπου ήταν μέσα σε όλα. Πρωταγωνιστής στο 4-0. Οργάνωσε μαεστρικά την ομάδα και είχε συμμετοχή και στα τέσσερα γκολ της. Πέτυχε μάλιστα το δεύτερο, φτάνοντας έτσι τα 50 τέρματα με τους Ερυθρόλευκους.

Ο 25χρονος άσος την πρώτη του χρονιά στα ερυθρόλευκα είχε συνολικά 37 συμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις) βρίσκοντας δίχτυα 10 φορές. Στη δεύτερη σεζόν (2015-2016) υπό την μαεστρία του Μάρκο Σίλβα είχε 39 συμμετοχές, 21 τέρματα, συν 17 ασίστ. Ηταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη! Το άστρο του είχε ήδη αρχίσει να λάμπει. Την επόμενη αγωνιστική σεζόν (2016-2017) κινήθηκε σε πιο χαμηλά επίπεδα (όσον αφορά το σκοράρισμα) βρίσκοντας δίχτυα οκτώ φορές ενώ μοίρασε και ισάριθμες ασίστ στους συμπαίκτες του. Φέτος, μια στροφή πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, στην… κακή χρονιά του, έφτασε τα 10 γκολ (συν 10 ασίστ –τρίτος στην εν λόγω κατηγορία στο πρωτάθλημα) φτάνοντας παράλληλα μισό… αιώνα τερμάτων. Σε 152 συμμετοχές, λοιπόν, με την ερυθρόλευκη ριγωτή, ο διεθνής έλληνας επιτελικός μέσος μετρά πια 50 γκολ!