Την άμεση δημιουργία Γραφείου Κάνναβης στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην διημερίδα «YES WE CAN-NABIS» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, και όπως διευκρίνιζαν χτες στελέχη του υπουργείου στα «ΝΕΑ», το συγκεκριμένο γραφείο, που θα υπάγεται στη Διεύθυνση Φαρμάκου και θα στελεχώνεται από υπαλλήλους της οδού Αριστοτέλους, θα έχει στις αρμοδιότητες του την επίλυση τυχόν γραφειοκρατικών προβλημάτων σε συνάρτηση με τη διευκόλυνση της πρόσβασης ασθενών στη θεραπευτική κάνναβη.

Στο μεταξύ, αναμένεται το επόμενο διάστημα και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με την Επιστημονική Επιτροπή, υπεύθυνη για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταγογράφησης του φαρμάκου.

Η προοπτική. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πέραν από την πρόσβαση των ασθενών στην θεραπευτική κάνναβη, που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην παραγωγική προοπτική μιας νέας αγοράς. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Ξανθός, προκύπτει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπό το πρίσμα αυτό, «ακολουθεί μια κοινή υπουργική απόφασητων υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στο παραγωγικό κομμάτι του φαρμάκου. Επινοούμε ένα πλαίσιο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις,δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο σχετικά με την κάνναβη στις χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό πόρισμα ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ ανορεξίας στο HIV/ AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να «επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης».