Σε περιβάλλον «Big Brother» θα καλούνται σύντομα να δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης οι υποψήφιοι οδηγοί! Στο εσωτερικό του οχήματος με το οποίο θα γίνονται οι εξετάσεις, θα υπάρχουν μόνο κάμερες και μικρόφωνα, ενώ εκτός του υποψήφιου οδηγού που θα βιντεοσκοπείται κάθε του κίνηση δεν θα παρίσταται κανείς άλλος!
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την καθιέρωση νέου συστήματος εξετάσεων χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης, το οποίο τέθηκε από χθες σε 10ήμερη διαβούλευση, προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, θεσπίζεται υπό όρους και η «συνοδευόμενη οδήγηση», η οποία αφορά οδηγούς που θα συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και θα οδηγούν συνοδεία ενήλικου – έμπειρου οδηγού, αφού προηγουμένως αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χρήση καμερών στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, «είναι μέτρο που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό, ωστόσο στο όχημα μαζί με τον υποψήφιο οδηγό βρίσκεται και ο εκπαιδευτής του, πρωτίστως για λόγους ασφαλείας» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών Διαμαντής Ηλιάδης.
Οπως ο ίδιος εξηγεί, η παρουσία του εκπαιδευτή εντός του οχήματος κρίνεται απαραίτητη και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν ασφαλίζουν οδηγούς χωρίς δίπλωμα οδήγησης.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνοι τους, το νομοσχέδιο προβλέπει πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής τους εκπαίδευσης και εξέτασης υποχρεούνται σε ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κυρίου ή κατόχου των οχημάτων!

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ