Ισραηλινές και παλαιστινιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη χρήση από τον ισραηλινό στρατό θανατηφόρων πυρών ενάντια σε Παλαιστινίους που διαδηλώνουν κατά μήκος των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σαραντοχτώ Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, του μαζικού παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας που ονομάζεται «Πορεία της Επιστροφής». Τουλάχιστον 1.500 έχουν τραυματιστεί. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες των στρατιωτών στο φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Οργανωμένο επίσημα από την κοινωνία των πολιτών, το κίνημα υποστηρίζεται από το ισλαμικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και το οποίο το Ισραήλ έχει πολεμήσει σε τρεις ένοπλες συρράξεις.

Πέντε ισραηλινές ΜΚΟ και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλ Μεζάν, που εδρεύει στη Γάζα, επιχειρηματολόγησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση θανατηφόρων πυρών ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Στη γραπτή της απάντηση η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα τρέχοντα γεγονότα στην Γάζα δεν είναι ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών, αλλά «μέρος μιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Προσθέτει ότι οι στρατιώτες πυροβολούν με πραγματικά πυρά μόνο ως ύστατο μέτρο, αφού μη θανατηφόρα πυρά έχουν αποτύχει να σταματήσουν ενέργειες που θεωρούν ότι θέτουν «πραγματικό κίνδυνο» σε Ισραηλινούς στρατιώτες και αμάχους που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Μιλώντας σήμερα σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ, η Σουχάντ Μπισάρα, δικηγόρος της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Άνταλαχ, δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πυροβολήθηκαν ήταν από απόσταση από το φράχτη», τόνισε.

«Θανάσιμα πυρά χρησιμοποιούνται συστηματικά και χωρίς αιτιολόγηση», πρόσθεσε.

Οι κανόνες του στρατού που διέπουν τη χρήση πραγματικών πυρών είναι επισήμως διαβαθμισμένοι.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ισραηλινός στρατός έχει προσαρμόσει ένα νέο τύπο κανονισμού που δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο δικηγόρος Μάικλ Σφαντ, μιλώντας εκ μέρους των ισραηλινών ΜΚΟ μετά την ακρόαση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απαντά ότι οι κανόνες αυτοί «είναι σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και με το ισραηλινό δίκαιο».

Οι δικαστές έδωσαν και στις δύο πλευρές προθεσμία μέχρι τις 6 Μαΐου για να παράσχουν υποστηρικτικό υλικό.