Τα Ανώγεια έχουν τον… Λουδοβίκο τους, κατά κόσμον Γιώργο Δραμουντάνη, αλλά μπορούν να υπερηφανεύονται και για τον «φιλόσοφό» τους!

Σύμφωνοι, ο Χρήστος Σαλούστρος δεν καμώνεται δα τον… Κορνήλιο Καστοριάδη, αλλά ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην παιδική ψυχολογία, απέχει πολύ από αυτό που οι Aμερικανοί λένε «shut up and dribble»!

Ο 28χρονος γκαρντ του Προμηθέα Πατρών (ο οποίος προχθές άλωσε το ΟΑΚΑ νικώντας για δεύτερη φορά την ΑΕΚ, 75-76) δεν αρκείται στο να βγάζει τον σκασμό και να ντριμπλάρει. Ούτε στο να σκάει και να σκοράρει (15 πόντοι). Ούτε στο να σκάει και να κατεβάζει ριμπάουντ (10)…

«Είμαι πάντα πρόθυμος να κάνω και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα τον ψυχολόγο μέσα στα αποδυτήρια, όταν χρειάζεται. Δεν ξέρω πότε θα ασκήσω το επάγγελμα που σπούδασα, αλλά ήδη μου φαίνεται πολύ χρήσιμο στη διαχείριση καταστάσεων. Πάντοτε με ένοιαζε περισσότερο από καλός παίκτης να είμαι καλός συμπαίκτης και να βρίσκομαι κοντά στον διπλανό μου όχι τόσο στις όμορφες, όσο στις ζόρικες στιγμές του» εξομολογείται ο Σαλούστρος.

Ταπεινά κίνητρα

Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο γεννημένος στο Μαρούσι γκαρντ πήρε προαγωγή από την Α2 (Φιλαθλητικός Ζωγράφου) για την Α1 (Πανιώνιος) τα κίνητρά του ήταν ταπεινά και κοντόφθαλμα. «Τότε νοιαζόμουν περισσότερο για να φτιάξω το… φανταρικό μου και να γλιτώσω μια μετάθεση στα σύνορα» σχολιάζει γελώντας. «Αλλά μπήκα γρήγορα στο νόημα, κατάλαβα ότι θα μπορούσα να σταθώ στο υψηλό επίπεδο και να ‘μαι»!

Παράλληλα με τη διαρκώς ανοδική καριέρα του στο μπάσκετ (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Κολοσσός Ρόδου, Προμηθέας Πατρών) και την πρόσφατη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα, ο Σαλούστρος πήρε κιόλας το πτυχίο του στην (εν συντομία καλούμενη) ΦΠΨ και έκανε το χατίρι των γονιών του. Γιος δικαστικών, με πατέρα ειρηνοδίκη και μητέρα εφέτη, είχε εγκαταλείψει κατ’ επιταγήν τους, για δυο χρόνια το μπάσκετ ώστε να αφοσιωθεί στο διάβασμα, ενόψει των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο και εκείνη η θυσία δεν πήγε στράφι. Δεν πήγε επίσης στράφι η ρητή απαγόρευση του πατέρα του να παίξει ποδόσφαιρο, που του άρεσε περισσότερο από το μπάσκετ. «Ολα για κάποιον λόγο γίνονται» το φιλοσοφεί.

«Συνδύασα τις σπουδές με το μπάσκετ, έδειξα ότι μπορώ να σταδιοδρομήσω και να είμαι μέρος της επιτυχίας μιας ομάδας. Ευτυχώς δεν με πήρε από κάτω η απογοήτευσή μου στον ΠΑΟΚ (σ.σ.: αποδεσμεύθηκε ενώ είχε αρχίσει η σεζόν 2015-16), ίσα ίσα με σκληραγώγησε και με ωρίμασε ως παίκτη και ως χαρακτήρα».

Υστερα από 16 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχοντας περιπλανηθεί σε εννέα ομάδες (Αστέρας Μασταμπά, Μίνως, Κουκάκι, εφηβικό τμήμα Ολυμπιακού, Σπόρτιγκ, Φιλάθλητικός Ζωγράφου, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Κολοσσός Ρόδου) ο Σαλούστρος διανύει εν χορδαίς και οργάνω την πρώτη σεζόν του στον Προμηθέα. «Ο στόχος μας ήταν να προκριθούμε στα πλέι οφ, αλλά αποδείχθηκε ότι παραείμαστε καλοί για να βγούμε απλώς όγδοοι. Είναι υπέροχο το συναίσθημα να αγωνίζομαι σε μια ομάδα που τη νιώθω σαν οικογένεια και συνάμα να ανταμείβονται ο μόχθος και η δίψα μας».

Προχθές οι Πατρινοί χάλασαν τη ζαχαρένια της ΑΕΚ, ανάγκασαν τον Ντράγκαν Σάκοτα να δηλώσει ότι «κάποιοι παίκτες διαλέγουν αγώνες» και στερεώθηκαν στην τρίτη θέση, προεξάρχοντος του Σαλούστρου που έδωσε ρεσιτάλ τόσο με τα οκτώ επιθετικά ριμπάουντ όσο και με τα floaters του, στα οποία έχει γίνει εξπέρ: πώς προέκυψε αυτή η σπεσιαλιτέ; «Είναι απλό: μου στέλνει συστημένη την μπάλα ο Γκίκας και τελειώνω τις φάσεις σαν να ‘μαι ο Νικ Καλάθης»!