Η δικαστική ανεξαρτησία και οι κίνδυνοι που την απειλούν βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς ημερίδας της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που διεξάγεται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος σε δικαστές και νομικούς αναφέρθηκε στους κινδύνους και στις απειλές αλλά και στις πιέσεις που δέχεται η δικαιοσύνη και από οικονομικά κέντρα τονίζοντας οτι οι επιρροές στη δικαιοσύνη δεν περιορίζονται μόνον στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, παρά τις ρητές συνταγματικές διατάξεις που καθιερώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις επιρροές οικονομικών κέντρων προς τη δικαιοσύνη έκανε λόγο για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης η οποία τείνει γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό η κοινωνικό ενδιαφέρον. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας «ότι η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη».

Στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσός, προτείνοντας τη σύνταξη κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγόρων.

Για τη δικαστική ανεξαρτησία και τους κινδύνους παρεμβάσεως στο έργο των δικαστών μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ άσκησε κριτική για τις περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους καταλαμβάνουν άλλες δημόσιες θέσεις.Ανάλογη αναφορά έκανε για το θέμα αυτό και ο Δημήτρης Βερβεσός.

Στη διεθνή επιστημονική ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, τονίζοντας ότι ο δικαστής όταν δικαιοδοτεί δεν αντιδικεί με κανέναν και η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ενώ μετείχαν ως ομιλητές δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγόροι από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.