Χαμόγελα, χειραψίες, δενδροφύτευση, λουλούδια, τραγούδια, μπαλόνια και κινήσεις με υψηλό συμβολισμό διάνθισαν την ιστορική συνάντηση των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζάε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν στην αυστηρά φρουρούμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Επειτα από δεκαετίες αντιπαράθεσης δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ειρήνης με τον πλανήτη όλο να παρακολουθεί και να ελπίζει.

Μερικούς μήνες μετά την ανταλλαγή απειλών του Κιμ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του στυλ «το πυρηνικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο από το δικό σου», ο βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε έτοιμος για «να γραφεί ένα νέο κεφάλαιο» στην κορεατική χερσόνησο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την ειρήνη, έχοντας αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Δεν θα διακόπτω πια τον ύπνο σου τα πρωινά», είπε ο Κιμ αναφερόμενος στο τέλος των δοκιμών των βαλλιστικών πυραύλων.

Στο ηλιόλουστο πρωινό που σε πολλούς θύμισε την «ηλιόλουστη διπλωματία» της Σεούλ τη δεκαετία του 1990, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο πέτρινο πεζούλι που μαρκάρει τα σύνορα των δύο χωρών και αντάλλαξαν χειραψία που διήρκεσε σχεδόν μισό λεπτό. Επειτα και με φαρδύ χαμόγελο στο πρόσωπό του, ο Κιμ έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε σε νοτιοκορεατικό έδαφος μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953). Ακολούθησε μια σκηνή που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα. Οταν ο Μουν ρώτησε τον Κιμ «εγώ πότε θα επισκεφθώ την Βόρεια Κορέα;», ο Κιμ τον προσκάλεσε να περάσει από την άλλη μεριά το πόδι του. Οπερ και εγένετο.

Κατόπιν μαθητές προσέφεραν λουλούδια, επιθεώρησαν άγημα, στρατιωτική μπάντα έπαιζε παραδοσιακά κορεάτικα τραγούδια. Κατά την είσοδό του στον Οίκο της Ειρήνης, όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες, ο Κιμ έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Μια νέα Ιστορία ξεκινά σήμερα, στην ιστορική αφετηρία μιας εποχής ειρήνης». Δίπλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης καθόταν η αδελφή του Κιμ Γιο Τζονγκ με τους αναλυτές να διαπιστώνουν την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της.

Η σημειολογία έπαιξε ρόλο σε όλα. Οι δύο ηγέτες κάθισαν σε απόσταση ακριβώς 2.018 χιλιοστών ως συμβολισμό της χρονιάς που διανύουμε, σε καρέκλες των οποίων τα μαξιλαράκια ήταν διακοσμημένα με το σχήμα της κορεατικής χερσονήσου. Ο Κιμ έφερε μαζί του νούντλς από την Πιονγκγιάνγκ για να τα απολαύσουν αργότερα.

Ηταν, διαπιστώνουν πολιτικοί αναλυτές, μια συνάντηση με υψηλούς συμβολισμούς που ανοίγει το δρόμο για την σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε λίγες εβδομάδες. Οι δύο Κορέες θα υπογράψουν συμφωνία ειρήνης η οποία θα αντικαταστήσει την εκεχειρία που διατηρείται ακόμα, αλλά τα μεγάλα θέματα, δηλαδή οι προϋποθέσεις για την διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ θα καθορισθούν αργότερα. Ηταν όλα δείχνουν μια καλή αρχή.