Με ταχύτητες… Μach 2 (ήτοι 2.450,09 χλμ./ώρα) τρέχoυν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Αμυνας και το Μαξίμου –ανάλογες δηλαδή ενός F-16 Viper που είναι η έκδοση στην οποία θέλουν να αναβαθμίσουν τα ελληνικά F-16 -, με στόχο να προλάβουν μέχρι τις 30 του μηνός να πείσουν τους Αμερικανούς να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για τις ετήσιες δόσεις του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών.

Το μήνυμα άλλωστε που εξέπεμψε ο Πάνος Καμμένος στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν σαφές. Ουσιαστικά κάλεσε τους Αμερικανούς, έστω και στο παρά πέντε, να μειώσουν τα ποσά των δόσεων που θα πρέπει να καταβάλλει η ελληνική πλευρά τα έτη 2018, 2019, 2020 για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η διαπραγμάτευση βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων των παραπάνω ετών περιγράφοντας τις ασφυκτικές οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στους δανειστές, οι οποίες την εμποδίζουν να καταβάλλει μεγαλύτερα ποσά. «Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, αδύνατον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας μάλιστα να δώσει δραματικό τόνο στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς, υποστήριξε ότι έχουν σταλεί ήδη τρεις επιστολές σχετικά με τις καταβολές και την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως τέσσερις φορές έχει επικοινωνήσει ο ίδιος με τον αμερικανό πρεσβευτή.

Η κυβέρνηση –όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου –έχει συμφωνήσει για τον εκσυγχρονισμό των F-16 να πληρώσει 1,1 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι Αμερικανοί ζητούν να πάρουν μπροστά, στα τρία πρώτα έτη, αρχής γενομένης από το 2018, περίπου το 75% του ποσού, δηλαδή γύρω στα 750-800 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο, όπως έχει διαμηνύσει η Αθήνα, είναι αδύνατο να γίνει. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Μαρτίου ανώτατος παράγοντας του «Πενταγώνου» είχε επισημάνει πως «η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Πώς είναι δυνατόν οι Αμερικανοί να ζητούν ως προκαταβολή ετησίως 300 εκατ. ευρώ όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι 400 εκατ. ευρώ;» σχολίαζαν, με στόχο ο προβληματισμός τους να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οπως φαίνεται, περίπου δύο μήνες μετά, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Εως σήμερα τουλάχιστον, οι Αμερικανοί δεν έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους για τις ετήσιες δόσεις αποπληρωμής του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει παράταση για να απαντήσει στις 30 Απριλίου, προθεσμία που εκπνέει την προσεχή Δευτέρα.

Σε περίπτωση πάντως που δεν βρεθεί η χρυσή τομή και η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 παγώσει, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να ξεκινήσει νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως δήλωσε και ο Πάνος Καμμένος όταν ρωτήθηκε σχετικά προχθές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν η Ελλάδα θέλει να παραλάβει το πρώτο αεροσκάφος της αναβαθμισμένο το 2020 –όπως είχε προβλεφθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα -, τότε θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτατες διαδικασίες.

ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ. Επιμένει ο Φώτης Κουβέλης στην ορθότητα των δηλώσεών του για την ενοικίαση των δύο γαλλικών φρεγατών, αντικρούοντας εν πολλοίς και την παρέμβαση του Πάνου Καμμένου με την προχθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, καθώς χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ανέφερε πως όσα είχε υποστηρίξει δεν απείχαν από την πραγματικότητα.

«Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.