Ακόμη περισσότερο και από τη δήλωση – απαίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλον Γιούνκερ να απελευθερωθούν οι Ελληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη, η Αγκυρα φαίνεται να προβληματίζεται από τις συνεχείς παρεμβάσεις για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών εκ μέρους του αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Την άποψη αυτή διατυπώνουν πηγές του «Πενταγώνου» μετά και την προχθεσινή δήλωση Πάιατ για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Ο αμερικανός πρεσβευτής για ακόμη μία φορά δεν έκρυψε την προσήλωση των ΗΠΑ στην προσπάθεια απελευθέρωσης, τονίζοντας με νόημα ότι η αμερικανική κυβέρνηση «είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν σύντομα.

Στην Τουρκία γνωρίζουν καλά –επισημαίνουν οι ίδιες πηγές –πως ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα είναι ένας υπερδραστήριος διπλωμάτης. Αλλωστε φροντίζει να το δείχνει. Μιλάει συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Δίνει το «παρών» σε εκδηλώσεις. Επενδύει διπλωματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατα επισκέφτηκε το Αγιον Ορος και μόλις επέστρεψε στην Αθήνα έσπευσε να φωτογραφιστεί στο άγαλμα του Τρούμαν μετά τα επεισόδια και την απόπειρα βανδαλισμού του από διαδηλωτές. Θεωρούν όμως ότι στο μικροσκόπιο της Αγκυρας έχουν μπει κυρίως οι συχνές επαφές του Πάιατ με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο δίμηνο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είναι ο συχνότερος επισκέπτης στο υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες δηλαδή μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, πέρασε τις πύλες της Λεωφόρου Μεσογείων και συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίο φαίνεται να έχουν καλή χημεία, στον 6ο όροφο του «Πενταγώνου». Λίγες ημέρες αργότερα επισκέφθηκε την Ανδραβίδα για να παρακολουθήσει την άσκηση «Ηνίοχος» και είχε και πάλι επαφές με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Αμυνας. Στα μέσα Απριλίου ήταν ξανά στο «Πεντάγωνο» για να συμμετάσχει στη συμβουλευτική επιτροπή υψηλού επιπέδου ΗΠΑ – Ελλάδας για θέματα που αφορούσαν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία. Και πριν από λίγες ημέρες ήταν ομιλητής στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στο αεροδρόμιο του Τατοΐου που διοργάνωσε το ΓΕΑ.

ΔΙΑΥΛΟΣ. Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο «Πεντάγωνο» εκτιμούν ότι ο δραστήριος πρεσβευτής αποτελεί έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν κρίση, η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια είναι σε εξέλιξη και το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ μας απασχολεί συνεχώς. Αλλωστε, προτού ακόμη η νέα κρίση με την Τουρκία παρουσιάσει τη σημερινή κλιμάκωση, πρώτος ο Πάιατ είχε εκφράσει φόβο στα τέλη Ιανουαρίου για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο.