Πολλά ακούστηκαν για το επερχόμενο 71ο Φεστιβάλ Καννών (8-19 Μαΐου) κυρίως από τον διευθυντή του Τιερί Φρεμό, που επέβαλε φέτος δραστικές αλλαγές κατ’ αρχάς σε επίπεδο προγραμματισμού. Ετσι δεν θα υπάρχουν πλέον πρωινές δημοσιογραφικές προβολές για τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος. Τι συνέβαινε συνήθως; Τις βλέπαμε εμείς το πρωί και το βράδυ διεξαγόταν η βραδινή πρεμιέρα ούτως ώστε να μπορείτε εσείς, οι αναγνώστες, να διαβάσετε την επόμενη μέρα μια πρώτη κριτική παρουσίαση. Ε, πάει αυτό. Τώρα οι κριτικοί και οι δημοσιογράφοι θα βλέπουμε τις ταινίες την ίδια ώρα με τους προσκεκλημένους. Επειτα από αυτή την ανακοίνωση ακολούθησαν κάποιες μεγαλεπήβολες δηλώσεις του όπως: «Θα δείτε στο πρόγραμμά μας ταινίες που δείχνουν τι σημαίνει να κάνεις σινεμά το 2018». Η αλήθεια είναι πως η φετινή άκρως απογοητευτική διοργάνωση του Φεστιβάλ Βερολίνου ανέβασε πολύ τις προσδοκίες για το πρόγραμμα των Καννών. Ελα όμως που οι πιο – φαινομενικά – ενδιαφέρουσες ταινίες του βρίσκονται είτε σε παράλληλα τμήματα είτε εκτός διαγωνιστικού προγράμματος…

1. Η ταινία του Λαρς Φον Τρίερ «The house that Jack built» παρακολουθεί τη ζωή του Τζακ, ενός ευφυέστατου δολοφόνου κατά συρροήν στη διάρκεια 12 ετών. Πέντε φόνους διαπράττει καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ και… αυτά ξέρουμε μέχρι τώρα. Σημειώστε πως ο Τρίερ ήταν μέχρι προσφάτως persona non grata για τις Κάννες. Ο καημένος ο Δανός δεν είχε αντιληφθεί πως διανύουμε περίοδο σκληρού πουριτανισμού (κάποιοι το λένε «πολιτική ορθότητα») και πως η προκλητική διαλεκτική του δεν αποτελεί πια την αφετηρία μιας αλυσίδας σκέψης, αλλά μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια των γνωστών ιεροεξεταστών. Ισως και αυτή η επιστροφή του να αποτελεί άλλη μια άτυπη «δήλωση» του Φρεμό (μακάρι!). Πολλές ταινίες του πάντως έχουν φλερτάρει, ούτως η άλλως, με το Φανταστικό Σινεμά και τούτη εδώ είναι η πρώτη του καθαρή προσπάθεια στο γήπεδο του Τρόμου. Πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντίλον, Ούμα Θέρμαν και Γουίλεμ Νταφόε.

2. Στο «Everybody knows» του Ασγκάρ Φαραντί μια Ισπανίδα που ζει στο Μπουένος Αϊρες επιστρέφει στη γενέτειρά της, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, μαζί με τον αργεντινό σύζυγο και τα παιδιά της. Το ταξίδι της, ωστόσο, αναστατώνεται από απροσδόκητα γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια μυστικά από το παρελθόν. Πρώτη ισπανόφωνη ταινία για τον ιρανό δημιουργό που κέρδισε κοινό και κριτικούς με το φιλμ «Ενας χωρισμός» (να δούμε πόσο θα καθυστερήσει το αγγλόφωνο «πέρασμά» του) με επιφανείς πρωταγωνιστές: Πενέλοπε Κρουζ, Χαβιέρ Μπαρδέμ και Ρικάρντο Νταρίν –η αφρόκρεμα του ισπανόφωνου κινηματογραφικού δυναμικού!

3. Εκτός Διαγωνιστικού επίσης (αλλά στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) θα προβληθεί η νέα ταινία του enfant terrible του γαλλικού σινεμά Γκασπάρ Νοέ («Μη αναστρέψιμος») με τίτλο «Climax». Ορίστε η επίσημη περιγραφή: «Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, 20 χορευτές του δρόμου συγκεντρώνονται σ’ ένα κλειστό οικοτροφείο στην καρδιά ενός δάσους για μια τριήμερη πρόβα και για να μοιραστούν έναν τελευταίο χορό. Ολοκληρώνουν τη συνεύρεσή τους με ένα τελευταίο πάρτι γύρω από ένα μπολ σανγκρία, γεμάτο ναρκωτικά, εν αγνοία τους! Ετσι, παραδίδονται στις ψυχώσεις τους μουδιασμένοι από τον υπνωτικό κι ολοένα και πιο ηλεκτρισμένο ρυθμό της μουσικής. Κάποιοι νιώθουν ότι βρίσκονται στον παράδεισο. Οι περισσότεροι βυθίζονται στην κόλαση». Πόσο Νοέ!

4. Στο Διαγωνιστικό πάντως θα προβληθεί το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε βασισμένο σε μια αιματοβαμμένη αληθινή ιστορία, αυτή του Πιέτρο Ντι Νέγκρι, που δολοφόνησε τον γείτονα και μποξέρ Τζιανκάρλο Ρίτσι πετώντας τον στα σκυλιά του! Ο Ντι Νέγκρι μάλιστα παρακολουθούσε για ώρες τα σκυλιά να κατασπαράζουν το θύμα χωρίς να επεμβαίνει. Γιατί; Επειδή «έτρωγε» νταηλίκι για σειρά δεκαετιών από το θύμα. Πρωταγωνιστεί ο Εντουάρντο Πέσκε. Στο ίδιο πρόγραμμα θα προβληθεί η νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ (σκηνοθέτης του αριστουργηματικού φιλμ «Ο νόμος της αγοράς») με τον πρωταγωνιστή του Βενσάν Λιντόν (βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών για την προαναφερθείσα ταινία). Τίτλος: «En Guere» και κεντρικό της θέμα η μυθοπλαστική αναπαράσταση των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων γάλλων εργατών.

5. Το Φεστιβάλ θα κλείσει η νέα ταινία του Τέρι Γκίλιαμ με τίτλο «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» (πρωταγωνιστούν οι Ανταμ Ντράιβερ, Ολγα Κιριλένκο, Τζόναθαν Πράις και Στέλαν Σκάρσγκαρντ). Σας λέει κάτι ο τίτλος; Μα είναι η ταινία που ο Γκίλιαμ, η ιδιοφυΐα υπεύθυνη για το «Μπραζίλ» και τους «12 πιθήκους», προσπαθούσε κάτι δεκαετίες να ολοκληρώσει το φιλμ αρχικά με τους Τζόνι Ντεπ και Ζαν Ροσφόρ. Πολλοί μιλούσαν για «κατάρα» τότε (πλημμύρες, αρρώστιες, ακόμα και συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ πάνω από την περιοχή των γυρισμάτων έβαλαν εμπόδια στην ταινία για την οποία γυρίστηκε ακόμα και ντοκιμαντέρ), αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο, ο σκηνοθέτης κατόρθωσε να βρει ξανά χρηματοδότες και τελικά να πει το τελικό «cut!» στα γυρίσματα.

6. Στο «Solo: Α Star Wars Story» αφηγείται τις πρώιμες περιπέτειες του Χαν Σόλο σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο εγκληματικό υπόκοσμο. Εκεί ο Σόλο γνωρίζει τον πελώριο μελλοντικό του συν-πιλότο, τον Τσιουμπάκα, σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει την πορεία ενός από τους πιο αναπάντεχους ήρωες του Σύμπαντος που λέγεται Star Wars. Πρωταγωνιστούν ο Ολντεν Ερενραϊκ, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του νεαρού Χαν Σόλο που έκανε διάσημο ο Χάρισον Φορντ, ο Ντόναλντ Γκλόβερ του τηλεοπτικού «Atlanta» στον ρόλο ενός νεότερου Λάντο Καλρίσιαν και ο Γιούνας Σουοτάμο σε πλήρη περιβολή Τσουμπάκα να παίρνει οριστικά τα ηνία από τον Πίτερ Μέιχιου που φόρεσε πρώτος το γούνινο κοστούμι.