Αναπόφευκτο θεωρεί, σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung, έναν εμπορικό πόλεμο Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία μεταβαίνει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η καγκελάριος δεν τρέφει ελπίδες ότι θα μπορέσει να εμποδίσει την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, η οποία έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ για την 1η Μαΐου. «Πιθανότατα πρέπει να θεωρούμε ότι οι δασμοί θα επιβληθούν την 1η Μαΐου», τονίζει κυβερνητική πηγή στην SZ.

Η κυρία Μέρκελ αναχωρεί απόψε για τις ΗΠΑ, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με το θέμα των δασμών να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών. Η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι διατεθειμένη ακόμη και να διαπραγματευτεί εκ νέου τους δασμούς σε ένα μεγαλύτερο πακέτο, στο οποίο θα ληφθούν υπ΄όψιν και τα γερμανικά συμφέροντα, κάτι για το οποίο εντός της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το Βερολίνο ωστόσο θεωρεί ότι προκειμένου να διεξαχθούν τέτοιες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει οι ΗΠΑ να αναβάλουν επ΄αόριστον την επιβολή των δασμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τον Μάρτιο, κατηγορώντας τους εμπορικούς του εταίρους για αθέμιτες πρακτικές. Έδωσε, ωστόσο, εξαίρεση στην ΕΕ έως την 1η Μαΐου απαιτώντας ως αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

«Η θέση της καγκελαρίου είναι ότι προτιμούμε να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτό θα απαιτήσει μια εξαίρεση διαρκείας από τους δασμούς», ανέφερε σχετικά γερμανός αξιωματούχος.

Συζήτηση και για τον Nord Stream-2

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συζητήσει με τον αμερικανό πρόεδρο και το θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, δήλωσε στους δημοσιογράφους γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Ένα από τα ζητήματα θα είναι και ο αγωγός Nord Stream-2. Το ζήτημα έθετε συχνά ο αμερικανός πρόεδρος», δήλωσε η γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η γερμανική κυβέρνηση – διευκρίνισε η εν λόγω πηγή στο πρακτορείο TASS- δεν θεωρεί ότι με την κατασκευή του αγωγού θα μεγαλώσει η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί» επεσήμανε η κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι το Βερολίνο πιστεύει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αέριο από την Νορβηγία.

Η γερμανική κυβέρνηση θα χαιρέτιζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις για τις γερμανικές εταιρείες όσον αφορά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η γερμανική κυβερνητική πηγή. «Οι κυρώσεις αυτές μπορούν να πλήξουν τις εταιρείες μας» δήλωσε , προσθέτοντας ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε εξαιρέσεις γι αυτές, κάτι το οποίο θα χαιρετίζαμε».